Προγράμματα εκρηκτικής αύξησης χρέους από Τραμπ-Χάρις

Τα μέτρα που εισηγούνται οι δυο υποψήφιοι, αν υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης, αποφαίνεται επιτροπή. Ο Τραμπ μακράν... χειρότερος.

Προγράμματα εκρηκτικής αύξησης χρέους από Τραμπ-Χάρις

Τα οικονομικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να οδηγήσουν σε διπλάσια αύξηση δημόσιου χρέους έναντι αυτής που θα προκαλέσει εάν εκλεγεί η Καμάλα Χάρις, σύμφωνα με νέα ανάλυση από την Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, μια μη κομματική ομάδα στην Ουάσιγκτον, γράφουν οι Financial Τimes.

Μέχρι το 2035, το ομοσπονδιακό χρέος προβλέπεται να διογκωθεί κατά 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και ακολουθήσει τη δέσμευσή του να μειώσει τους φόρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις, να εφαρμόσει δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες.

Η πλατφόρμα της αντιπροέδρου Χάρις, με διευρυμένες εκπτώσεις φόρου για μικρές επιχειρήσεις, βελτιωμένη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή παιδική φροντίδα και στέγαση, αλλά υψηλότερους εταιρικούς φόρους, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το χρέος κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η έκθεση, η οποία προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο «ενδεχόμενης δημοσιονομικής κρίσης», έρχεται μόλις πέντε εβδομάδες μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σφιχτή κούρσα μεταξύ των δύο υποψηφίων, οι οποίοι και οι δύο έχουν καταστήσει την οικονομία κεντρικό σημείο των εκστρατειών τους.

«Ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως επίπεδα χρέους ρεκόρ, μεγάλα διαρθρωτικά ελλείμματα, και αυξανόμενες πληρωμές τόκων», έγραψε η CRFB στην έκθεσή της. Προειδοποίησε επίσης για βραδύτερη ανάπτυξη και αποδυνάμωση της εθνικής ασφάλειας λόγω του υψηλού χρέους της χώρας.

Η ανάλυση της CRFB υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο ο Τραμπ έχει εγκαταλείψει τον μανδύα της δημοσιονομικής σύνεσης με τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι και οι συντηρητικοί πολιτικοί συχνά καλύπτονται όταν διεκδικούν το αξίωμα. Εκτός από την παράταση των φορολογικών περικοπών που πέρασε το 2017, πρόσφατα υποσχέθηκε να θεσπίσει νέες φορολογικές περικοπές εάν κερδίσει ξανά το αξίωμα. Αυτές κυμαίνονται από μια νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή έως φορολογικές περικοπές σε ατομικό επίπεδο για το εισόδημα από υπερωρίες, φιλοδωρήματα και συντάξεις. 

Σύμφωνα με το CRFB, αυτές οι φορολογικές περικοπές και άλλες απαλλαγές από μόνες τους θα αύξαναν το χρέος κατά περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δασμοί και άλλες εισφορές πρόκειται να αντισταθμίσουν την αύξηση αυτή κατά σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στο παρελθόν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ζητήσει βαθιές περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης, για να αντισταθμίσουν τα σχέδιά τους για περικοπές φόρων. Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι δεν θέλει να περικόψει αυτά τα προγράμματα και θέλει να μειώσει τις δαπάνες για ένα πολύ μικρότερο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού που επηρεάζει άλλα εγχώρια προγράμματα, ενώ επίσης βασίζεται σε δασμούς για την ενίσχυση των εσόδων.

Τα πιο δαπανηρά μέρη της πλατφόρμας της Χάρις περιστρέφονται γύρω από τις φορολογικές περικοπές και τις πιστώσεις που θέλει να επεκτείνει σε νοικοκυριά που βγάζουν 400.000 δολάρια ή λιγότερο, καθώς και σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μαζί, αυτά πρόκειται να αυξήσουν το χρέος κατά περισσότερο από 4 τρισ. δολάρια, ποσό το οποίο θα αντισταθμιστεί εν μέρει από ένα κέρδος σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προέρχεται από την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το τρέχον επίπεδο του 21%. Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει μια μεγάλη αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη κεφαλαίου, από 20% σε 39,6%, η Χάρις προτείνει την αύξηση του κατά ένα μικρότερο ποσό, στο 28%, περιορίζοντας την ώθηση στα έσοδα.

Δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα κερδίσει, ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν και πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές προοπτικές, το φάσμα των αποτελεσμάτων για το χρέος είναι αρκετά μεγάλο, σημείωσε η CRFB στην έκθεσή της. Στην καλύτερη περίπτωση, η πλατφόρμα της Χάρις δεν θα πρόσθετε στο έλλειμμα και στη χειρότερη θα το αύξανε κατά 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για τον Τραμπ, η επιβάρυνση στο έλλειμμα κυμαίνεται από αύξηση κατά 1,45 τρισ. δολάρια σε πάνω από 15 τρισ. δολάρια.

Το εθνικό χρέος ανέρχεται στο 99% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου πρόκειται να αυξηθεί στο 125% σε 10 χρόνια από τώρα, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στους ισχύοντες νόμους. Υπό την Χάρις, αυτός ο δείκτης θα αυξανόταν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 133% του ΑΕΠ. Με τον Τραμπ, θα αυξηθεί κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες στο 142% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v