Φρενίτιδα για το πετρέλαιο, ποντάρουν ότι θα φτάσει τα $100

Εκπληκτική μεταστροφή. Η μεγαλύτερη άνοδος της τελευταίας χρονιάς για το αργό την περασμένη εβδομάδα. Στο υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τα call options για το West Texas Intermediate.

Φρενίτιδα για το πετρέλαιο, ποντάρουν ότι θα φτάσει τα $100

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδό τους εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα. Και η φρενίτιδα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην αγορά options.

Καθώς οι traders ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας μεγάλης αύξησης των τιμών, τα δικαιώματα αγοράς (call options) για τα προθεσμιακά συμβόλαια West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες ότι εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο θα εξαφανίζονταν ξαφνικά από την αγορά.

Σε μια εκπληκτική μεταστροφή, τα hedge funds, οι σύμβουλοι εμπορίας εμπορευμάτων και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων έσπευσαν να αντιστρέψουν τις θέσεις που στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν γίνει πτωτικές για το αργό λόγω της ανησυχίας ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και αλλού θα συμπιέσει τη ζήτηση, την ώρα που οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ετοιμάζονταν να αυξήσουν την προσφορά.

Όμως η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή άλλαξε τα πάντα. Ενώ ορισμένοι traders βγήκαν από τα δικαιώματα αγοράς (call options) που είχαν προηγουμένως πουλήσει, οι περισσότεροι αναζητούν τώρα να αγοράσουν ασφάλεια έναντι μιας αύξησης των τιμών.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα, οι traders αγόρασαν δικαιώματα αγοράς (call options) Δεκεμβρίου για το αργό τύπου Brent ποντάροντας ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια ή και υψηλότερα, με τον συνολικό όγκο των call options να σημειώνει ρεκόρ την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI αυξήθηκαν έως και 11% εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ιράν, αυξάνοντας τους φόβους για διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες υποχώρησαν ελαφρώς την Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποθαρρύνει μια τέτοια κίνηση.

«Είδαμε μια σημαντική προσφορά στη μεταβλητότητα και αυξημένη ζήτηση για ανοδική έκθεση στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Anurag Maheshwari, επικεφαλής των options πετρελαίου στην Optiver.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v