Eurogroup με τα μάτια στραμμένα στην Μέση Ανατολή

Οι φόβοι για εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και οι πληθωριστικές πιέσεις ενόψει νέας μείωσης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Θεατές των εξελίξεων οι ΥΠΟΙΚ που καλούνται να αρχίσουν την εφαρμογή της έκθεσης Ντράγκι.

Eurogroup με τα μάτια στραμμένα στην Μέση Ανατολή

Το θεωρητικά πιο κρίσιμο Eurogroup του έτους, αυτό του Οκτωβρίου διεξάγεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, και πάλι ουσιαστικά άνευ ατζέντας. Με τα δημοσιονομικά και τους προϋπολογισμούς να μην μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι έρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης και η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτό το μήνα, οι υπουργοί δείχνουν ότι κινούνται στους ρυθμούς των γεωπολιτικών εξελίξεων και… αναμένουν.

Ακόμα και οι κεντρικές τράπεζες που μέχρι πριν λίγους μήνες κρατούσαν απέφευγαν να σχολιάσουν τις μειώσεις επιτοκίων, παρατηρούμε ότι προχωρούν στην αναγκαία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με το βλέμμα στην πορεία του ΑΕΠ, αλλά και με το «φόβο» για τις τιμές του πετρελαίου που ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις, εάν παραμείνουν υψηλές μεσοπρόθεσμα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent σημείωσε κέρδη 8%, τα μεγαλύτερα εδώ και δυο χρόνια, υπό το φόβο ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχτηκε. Οι τιμές κινήθηκαν έντονα ανοδικά ειδικά την Πέμπτη μετά την «γκάφα» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν εάν θα στηρίξουν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

Υπάρχουν φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, ώστε να χτυπήσει το Ιράν στην οικονομία του, όπου πονάει. Το Ιράν αντλεί περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον ΟΠΕΚ. Η Citigroup έχει υπολογίσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια προσφορά κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια. Μέγας φόβος πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ που αναλυτές λένε ότι θα οδηγούσε την τιμή του Μαύρου Χρυσού 13 έως 28 δολάρια υψηλότερα το βαρέλι.

Η ατζέντα

Θεατές λοιπόν των εξελίξεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τις πολιτικές προτεραιότητες του ψηφιακού ευρώ, με βάση της σχετικής παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά, οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση που ξεκίνησε από την αρχή του έτους, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, με στόχο την έκδοση κοινής δήλωσης, πριν το τέλος του 2024. Η βίβλος του Μάριο Ντράγκι ήρθε για να μείνει και αποτελεί το blueprint για το πώς πρέπει να κινηθεί η ΕΕ από εδώ και πέρα.

Ενώ η έκθεση Ντράγκι προκάλεσε σοκ σε πολλούς καθώς ζητά επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να επέλθει η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα, οι υπουργοί, θα πρέπει να βρουν τρόπο για να υλοποιηθούν οι αλλαγές σε ορίζοντα επταετίας.

Το Eurogroup θα ανταλλάξει μετά απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για τις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους.

Στην συνεδρία θα παρευρεθεί και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της Τράπεζας για στήριξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και ειδικότερα σε σχέση με τις συνθήκες χρηματοδότησης των μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε κανονική σύνθεση, με συμμετοχή μόνο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ενόψει και των Ετήσιων Συνόδων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύριο, το ECOFIN, θα ασχοληθεί με τις νέες προβλέψεις για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εγκρίνει τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τον τρόπο δράσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που αποτελεί την ετήσια διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της ΕΕ. Οι Υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης συμπεράσματα για τη συμμετοχή της ΕΕ στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας G20 και της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή COP29.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v