Το δίλημμα του Τελ Αβιβ: Χτύπημα στο Ιράν με αεροσκάφη ή πυραύλους

Που βρίσκονται οι πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Η πρώτη στόχευση στην αεράμυνα και οι κίνδυνοι μιας επιχείρησης στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Το δίλημμα του Τελ Αβιβ: Χτύπημα στο Ιράν με αεροσκάφη ή πυραύλους

Το Ιράν και το Ισραήλ απέφευγαν την άμεση αντιπαράθεση για χρόνια, πολεμώντας έναν σκιώδη πόλεμο μυστικών σαμποτάζ και δολοφονιών. Ωστόσο, οι δύο χώρες πλησιάζουν τώρα πιο κοντά στην ανοιχτή σύγκρουση, μετά την ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα και το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ, το δεύτερο σε λιγότερο από έξι μήνες, επισημαίνουν οι New York Times.

Το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν άμεσα, με πιο δυναμικό τρόπο από ό,τι πριν. Στο Ιράν υπάρχει μια σειρά από ευαίσθητους στόχους, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών παραγωγής πετρελαίου, στρατιωτικών βάσεων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στα δυτικά της χώρας, κοντά στο Ιράκ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Ένας σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών του Ιράν ή σε νησιά, όπως ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στο νησί Kharg στον Περσικό Κόλπο.

Η καταστροφή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να βλάψει την ήδη αδύναμη οικονομία του Ιράν και να διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το Ιράν παράγει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ή περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο μεγαλύτερος πελάτης του είναι η Κίνα. Οι κυρώσεις έχουν μειώσει τη σημασία του Ιράν για την παγκόσμια αγορά, αλλά μια επίθεση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη εάν θα υποστήριζε ένα χτύπημα από το Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι το ενδεχόμενο ήταν «σε συζήτηση» - μια παρατήρηση που οδήγησε υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου. Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, είχε εβδομαδιαία άνοδο άνω του 8%, τη μεγαλύτερη εδώ και δύο χρόνια.

Πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το Ισραήλ βλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως απειλή για την ύπαρξή του. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν άμεσα σχέδια να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν - αυτές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπλουτισμού ουρανίου, ορυχεία ουρανίου και ερευνητικούς αντιδραστήρες - ως αντίποινα για το πρόσφατο μπαράζ πυραύλων.

Η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται βαθιά στο έδαφος, θα ήταν δύσκολη χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ακόμα κι αν το Ιράν επιταχύνει τις προσπάθειές του ώστε να κατασκευάσει μια βόμβα, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα θα απείχε μήνες και πιθανώς έναν χρόνο από τη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου.

Εάν το Ισραήλ θέλει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή αεροπορία του για τα αντίποινα, τα αεροπλάνα του θα πρέπει να πετάξουν μεγάλες αποστάσεις. Πρόσφατα έδειξε ότι θα μπορούσε να το κάνει.

Στις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα, τα αεροσκάφη πέταξαν περισσότερα από χίλια μίλια για να επιτεθούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ναυτιλιακές υποδομές, χρησιμοποιώντας αναγνωριστικά αεροσκάφη και δεκάδες μαχητικά που έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στη μέση της πτήσης.

Μια αεροπορική επίθεση στο Ιράν θα απαιτούσε τα αεροσκάφη να διανύσουν παρόμοιες αποστάσεις, αλλά θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη. Το Ιράν έχει πολύ ισχυρότερη αεράμυνα από τον Λίβανο και την Υεμένη.

Τον Απρίλιο, ως αντίποινα για το πρώτο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κοντά στο Νατάνζ, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν που βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον έναν πύραυλος εκτοξεύτηκε από πολεμικό αεροπλάνο σε αυτή την επίθεση.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να μιμηθούν την επιχείρηση του Απριλίου και να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και την αεράμυνα του Ιράν για να ανοίξουν χώρο για αεροπορική επίθεση», δήλωσε ο Γκραντ Ράμλι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Το ερώτημα θα είναι πόσο εκτεταμένες θα είναι οι επιχειρήσεις και αν θα εισέλθουν στον ιρανικό εναέριο χώρο».

Αλλά το Ισραήλ μπορεί να μην χρειαστεί να βασιστεί μόνο στην αεροπορία του σε μια επίθεση στο Ιράν. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές: βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Jericho 2 που μπορούν να διανύσουν απόσταση περίπου 2.000 μίλια και Jericho 3 βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν στόχους σε αποστάσεις έως 4.000 μίλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v