Colpo grosso made in USA: Μαζικές κλοπές επιταγών επιστροφής φόρου

Στη συνέχεια, όταν το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει στον φορολογούμενο μια νέα επιταγή μέσω ταχυδρομείου, την κλέβουν και αυτή! Με την τέταρτη φορά κάτι γίνεται....

Colpo grosso made in USA: Μαζικές κλοπές επιταγών επιστροφής φόρου

Ο Μπένετ Γκριμ, χειρουργός στην Ατλάντα, έλαβε μια επιστολή από το IRS (την αμερικανική ΑΑΔΕ) τον περασμένο Φεβρουάριο που έλεγε ότι είχε επεξεργαστεί την τροποποιημένη φορολογική δήλωση του 2021 και ότι θα έπρεπε να αναμένει την επιταγή του σε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Μέχρι τον Μάιο, δεν είχε φτάσει ακόμα, οπότε ο λογιστής του Γκριμ ζήτησε νέα επιταγή. Αυτή κλάπηκε και πάλι και εισπράχτηκε παρανόμως από άσχετο πρόσωπο. Τώρα ο γιατρός περιμένει την τρίτη επιταγή  σχεδόν 96.000 δολαρίων μετά την πώληση του ιατρείου του.

Ενώ πάνω από το 90% των φορολογουμένων επιλέγουν να λάβουν επιστροφές με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που προτιμούν τις επιταγές. Σχεδόν 10 εκατομμύρια επιταγές επιστροφής χρημάτων εκδόθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το IRS.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το IRS στέλνει μια έντυπη επιταγή σε κάποιον που επέλεξε την άμεση κατάθεση, όπως όταν ένας λογαριασμός  είναι απενεργοποιημένος.

Ωστόσο, αυτές οι επιστροφές χρημάτων που παραδίδονται μέσω ταχυδρομείου έχουν γίνει δημοφιλής στόχος απάτης με επιταγές, σύμφωνα με έκθεση του  αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών πέρυσι. Όσοι επιλέγουν να λάβουν έντυπη επιταγή δεν μπορούν να αλλάξουν σε απευθείας κατάθεση για το συγκεκριμένο φορολογικό έτος σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής επιστροφών.

Μια τεχνολογική ρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα επιτρέψει στους φορολογουμενους να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους στον ιστότοπο του IRS, αλλά η εφαρμογή της απέχει..... λίγα χρόνια, δήλωσε ο Επίτροπος του IRS, Danny Werfel. Και μη χειρότερα δηλαδή!

Η κατάσταση οδήγησε το IRS να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για... χαμένες (κλεμμένες δηλαδή) επιταγές. Το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσει αν  είναι νόμιμη η αξίωση και, αν ναι, θα κόψει νέα επιταγή. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες, συχνά λιγότερο από 30 ημέρες. Εάν ο έλεγχος αντικατάστασης δεν φτάσει σε αποτέλεσμα, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Κάτι θυμίζει αυτό...

Πάντως το τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (για τις ΗΠΑ μιλάμε πάντα...) εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με την πανεθνική αύξηση στην κλοπή επιταγών επιστροφής φόρου δια αλληλογραφίας πέρυσι και μια ενημέρωση τον περασμένο μήνα λέει ότι το πρόβλημα δεν υποχωρεί....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v