Σάμερς: Λάθος της Fed η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο

Η ονομαστική αύξηση των μισθών παραμένει αρκετά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και δεν φαίνεται να επιβραδύνεται, τόνισε ο Λάρι Σάμερς.

Σάμερς: Λάθος της Fed η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες ανέμεναν οι αναλυτές. 

«Κρίνοντας εκ των υστέρων, η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ήταν λάθος αν και χωρίς μεγάλες επιπτώσεις» ανέφερε ο Σάμερς σε ανάρτησή του στο X. 

«Η σημερινή έκθεση για την απασχόληση επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλού ουδέτερου επιτοκίου όπου μια υπεύθυνη νομισματική πολιτική απαιτεί προσοχή στη μείωση των επιτοκίων» πρόσθεσε. 

«Η ονομαστική αύξηση των μισθών παραμένει αρκετά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και δεν φαίνεται να επιβραδύνεται» τόνισε. 

H αμερικανική οικονομία δημιούργησε 254.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, έναντι 159.000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 140.000.

Το ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέα πτώση στο 4,1% από 4,2% τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο βρισκόταν στο 4,3%.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου κατά 0,3% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4% αντί για 3,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v