ΙΕΑ: Ρεκόρ το 2025 στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου

Σε περισσότερες εισαγωγές LNG θα στραφεί η Ευρώπη, εν μέσω μάχης με την Ασία που είναι ο κύριος μοχλός της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο ρόλος των ΑΠΕ και της συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου για τη διαμετακόμιση.

ΙΕΑ: Ρεκόρ το 2025 στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2025, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για καύσιμα που μεταφέρονται διά θαλάσσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μετά από πτώση των εισαγωγών φέτος, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το 2025, περιορίζοντας τη διαφορά με την Ασία τόσο στις αγορές όσο και στις τιμές, ανέφερε έκθεση του IEA, που εδρεύει στο Παρίσι.

«Οι προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν oυσιαστικά περιορισμένες, ενώ αβεβαιότητες επιβαρύνουν τις προοπτικές για το 2025», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Η πρόβλεψη του IEA υποδηλώνει άλλη μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές εξακολουθούν να ζορίζονται από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας. Αν και οι τιμές φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές της κρίσης το 2022, παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους, γράφει το Bloomberg. Η επέκταση των γεωπολιτικών κινδύνων -από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή- διατηρεί την αστάθεια στις τιμές.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη πιθανώς θα μειωθεί κατά 2% φέτος σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA. Η βιομηχανική ζήτηση έχει ανακάμψει, αλλά παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να μειώνεται καθώς αυξάνονται οι ανανεώσιμες πηγές.

Το 2025 η ζήτηση στην ήπειρο ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1%, ανέφερε ο IEA. Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταματήσουν το επόμενο έτος, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης καυσίμων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου, τότε η Ευρώπη θα απαιτήσει περισσότερο LNG.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου θα ανέλθει σε ρεκόρ φέτος, πριν επεκταθεί περαιτέρω το 2025, σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Η Ασία θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v