ΕΕ: 35.500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU στους νέους

Το DiscoverEU ενθαρρύνει τα βιώσιμα σιδηροδρομικά ταξίδια, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες κομητείες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Εχει ενσωματωθεί στο Erasmus+ 2021-2027.

ΕΕ: 35.500 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU στους νέους

Από την ερχόμενη άνοιξη, χιλιάδες 18χρονοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την Ευρώπη χωρίς κόστος. Η Επιτροπή μόλις άνοιξε τις αιτήσεις για τον τελευταίο γύρο της πρωτοβουλίας DiscoverEU.

Συνολικά 35.500 ταξιδιωτικές κάρτες είναι διαθέσιμες. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι νέοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2006 πρέπει πρώτα να απαντήσουν σε ένα κουίζ που αποτελείται από πέντε ερωτήσεις σχετικά με την ΕΕ, μαζί με μια πρόσθετη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι υποψήφιοι θα κατατάσσονται με βάση τις απαντήσεις τους και οι ταξιδιωτικές κάρτες θα κατανέμονται βάσει αυτής της κατάταξης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας και της Τουρκίγιε. Η πρόσκληση είναι ανοικτή έως τις 16 Οκτωβρίου στις 12:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για έως και 30 ημέρες μεταξύ της 1ης Μαρτίου 2025 και της 31ης Μαΐου 2026. Μπορούν είτε να σχεδιάσουν τις δικές τους διαδρομές, είτε να εμπνευστούν από υπάρχουσες, όπως η «Καλή Διαδρομή Feel», η οποία επικεντρώνεται στη σωματική και ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να εμπνευστούν από τη Διαδρομή Πολιτισμού DiscoverEU, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 που συνδέει διάφορους πολιτιστικούς προορισμούς με έμφαση στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μόδα και το σχεδιασμό.

Μπορούν να επισκεφθούν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τοποθεσίες με Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή τοποθεσίες με το σήμα Access City Award, οι οποίες είναι πόλεις που εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αύξηση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Εκτός από το δωρεάν ταξιδιωτικό δελτίο, οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης μια εκπτωτική κάρτα με πάνω από 40,000 προσφορές για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον πολιτισμό, τη διαμονή, το φαγητό, τον αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι εθνικοί οργανισμοί του Erasmus+ διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις πριν από την αναχώρηση και συναντήσεις DiscoverEU, προγράμματα μάθησης διάρκειας από μία έως τρεις ημέρες.

Παρέχεται ειδική στήριξη για τους συμμετέχοντες με αναπηρία ή συνθήκες υγείας, σύμφωνα με την εστίαση του προγράμματος Erasmus+ στην κοινωνική ένταξη. Η

δράση για την ένταξη του DiscoverEU δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις, παρέχοντας πρόσθετη στήριξη στους συμμετέχοντες, όπως πρόσθετη χρηματοδότηση και δυνατότητα μετακίνησης με συνοδούς.

Ενώ το DiscoverEU ενθαρρύνει τα βιώσιμα σιδηροδρομικά ταξίδια, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες κομητείες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Ιστορικό

Η Επιτροπή εγκαινίασε το DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018 μετά από προπαρασκευαστική ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει πλέον ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Από το 2018, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια υποψήφιοι έχουν υποβάλει αίτηση για 319,000 διαθέσιμες ταξιδιωτικές κάρτες. Όταν ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους, το 93% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ταξιδεύουν συχνότερα με τρένο ακολουθώντας την εμπειρία τους με το DiscoverEU. Για πολλούς, ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή συνοδούς ενήλικες και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν αυξημένη αίσθηση ανεξαρτησίας. Πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ταξιδιωτική τους κάρτα χωρίς το DiscoverEU.

Η εμπειρία DiscoverEU έχει δώσει στους νέους μια καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών πολιτισμών και της ιστορίας, βελτιώνοντας παράλληλα τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU για να υπερασπιστούν την πρωτοβουλία. Ηομάδα #DiscoverEU Official Facebook, όπου οι νέοι ταξιδιώτες μπορούν να συνδεθούν και να μοιραστούν εμπειρίες και συμβουλές, έχει σήμερα περισσότερα από 102,000 μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v