Απειλητικά μηνύματα από Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές

Προειδοποιήσεις από τους αντάρτες της Υεμένης σε τουλάχιστον έξι ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο, σύμφωνα με το Reuters. Απειλούν με «κυρώσεις» για τα πλοία που εισέρχονται στα λιμάνια του Ισραήλ.

Απειλητικά μηνύματα από Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές

Μια ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα στην Αθήνα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχε φτάσει στα προσωπικά του εισερχόμενα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το μήνυμα, το οποίο εστάλη και στην επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του στελέχους, προειδοποιούσε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης.

Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που είχαν επιβάλει οι Χούθι με τον ελλιμενισμό του σε ισραηλινό λιμάνι και θα γινόταν «άμεσος στόχος από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», ανέφερε το μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά και το οποίο είδε το Reuters.

«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του πλοίου στον κατάλογο απαγόρευσης», ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο υπογράφεται από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) με έδρα την Υεμένη, έναν φορέα που συστάθηκε τον Φεβρουάριο για τη σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.

Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, ενεργώντας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Έχουν βυθίσει δύο πλοία, έχουν καταλάβει άλλο ένα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για «κυρώσεις» για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας, εάν το πλοίο συνέχιζε «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης» και να εισέρχεται στα λιμάνια του Ισραήλ. Το στέλεχος και η εταιρεία αρνήθηκαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας.

Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από πάνω από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο, εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v