Ανοδος-έκπληξη για τον μηνιαίο πληθωρισμό στην Τουρκία

Η αύξηση των τιμών της εκπαίδευσης κατά 14,2% σε μηνιαία βάση ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην απροσδόκητη ανηφόρα.

Ανοδος-έκπληξη για τον μηνιαίο πληθωρισμό στην Τουρκία

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, καθυστερώντας ενδεχομένως τις συζητήσεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 49,4% τον περασμένο μήνα από 52% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για πληθωρισμό 48,3%, με την υψηλότερη πρόβλεψη στο 48,7%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, ήταν 2,97% έναντι 2,47% τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερος από όλες τις προβλέψεις σε ξεχωριστή δημοσκόπηση.

Η αύξηση των τιμών της εκπαίδευσης κατά 14,2% σε μηνιαία βάση ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην απροσδόκητη άνοδο.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επέστησε την προσοχή στον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών που προέρχεται από τα δίδακτρα των πανεπιστημίων και την αύξηση των ναύλων των σχολικών λεωφορείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v