Η Σαουδική Αραβία απειλεί μέλη του ΟΠΕΚ+ με πόλεμο τιμών

Με πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι προειδοποίησε το Ριάντ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, αφήνοντας αιχμές για αθέτηση των συμφωνημένων ορίων παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία απειλεί μέλη του ΟΠΕΚ+ με πόλεμο τιμών

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ώς και τα 50 δολάρια το βαρέλι αν αυτοί που «κλέβουν» εντός του ΟΠΕΚ+ δεν τηρήσουν τα συμφωνημένα όρια παραγωγής, ανέφεραν στη WSJ εκπρόσωποι χωρών μελών του πετρελαϊκού καρτέλ. 

Η δήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα ερμηνεύτηκε από άλλους παραγωγούς ως συγκαλυμμένη απειλή από το Ριάντ ότι είναι πρόθυμο να εξαπολύσει πόλεμο τιμών για να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς του αν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν ακολουθούν τις συμφωνίες του καρτέλ, σημείωσαν οι πηγές της WSJ.

Όπως τόνισαν, ο Σαουδάραβας υπουργός υπέδειξε το Ιράκ, το οποίο παρήγαγε 400.000 βαρέλια την ημέρα παραπάνω τον Αύγουστο, και το Καζακστάν, του οποίου η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 720.000 βαρέλια την ημέρα. 

Το μήνυμα του Ριάντ ήταν ότι δεν υπάρχει νόημα να προσθέτουμε περισσότερα βαρέλια αν δεν υπάρχει χώρος για αυτά στην αγορά, σημείωσε μια πηγή. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v