Politico: Με ευλογίες ΗΠΑ η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

Δημοσίως ζητούσαν αυτοσυγκράτηση, κατ' ιδίαν προέτρεπαν να προχωρήσει η εισβολή. Το momentum κατά Χεζμπολάχ-Ιράν και οι διαφωνίες εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Politico: Με ευλογίες ΗΠΑ η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

Ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου μετέφεραν κατ' ιδίαν το μήνυμα στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ υποστήριζαν την απόφασή τους να εντείνουν τη στρατιωτική πίεση κατά της Χεζμπολάχ - παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεπε δημοσίως την ισραηλινή κυβέρνηση να περιορίσει τα χτυπήματά της, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.

Ο προεδρικός σύμβουλος Aμος Χοχστάιν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακ Γκερκ είπαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ δέχονται τη στρατηγική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μετατοπίσει το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο μέτωπο εναντίον της Χεζμπολάχ, προκειμένου να σύρουν την οργάνωση σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Δεν ήταν ομόφωνη ωστόσο η υποστήριξη από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, παρά την υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αντιτάχθηκαν άνθρωποι του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των υπηρεσιών πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση του Ισραήλ εναντίον της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής κρύβει τον κίνδυνο να παρασύρει τις αμερικανικές δυνάμεις σε ακόμη μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Politico επικαλείται δύο Ισραηλινούς και τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που υπό τον όρο ανωνυμίας έδωσαν τις εν λόγω πληροφορίες. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Δεν ζητάμε πάντα άδεια για ό,τι κάνουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι σε διπλωματική λύση, όπως λέγεται δημοσίως», περιορίστηκε να πει ο τελευταίος.

Η κατάλληλη στιγμή: «Χτυπήστε, αλλά με προσοχή»

Σε τηλεφωνήματα και συναντήσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν γενικόλογα ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τη μετατόπιση στο μέτωπο του Λιβάνου. Ο Χοχστάιν και ο Mακ Γκερκ απάντησαν ότι αφενός ζητούν προσεκτική προσέγγιση, αλλά αφετέρου η χρονική στιγμή ήταν πιθανότατα κατάλληλη για μια τέτοια κίνηση, ειδικά δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ είχε αποδυναμωνθεί από σειρά χτυπημάτων τους προηγούμενους μήνες.

Η Χεζμπολάχ είχε διαμηνύσει από καιρό ότι θα καθίσει στο τραπέζι με το Ισραήλ μόνο εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα. Αλλά καθώς οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ συνέτειναν ότι αυτή η συμφωνία απομακρυνόταν, δόθηκε το πράσινο φως για αποσύνδεση των δύο συγκρούσεων, άρα για εστίαση στον αγώνα κατά της Χεζμπολάχ.  

Οι Αμερικανοί γνώριζαν λίγα για το τι ακριβώς σχεδίαζε το Ισραήλ. Παρότι υποστήριζαν την άσκηση πίεσης κατά της Χεζμπολάχ, ζήτησαν προσοχή προειδοποιώντας ότι, εάν το Ισραήλ προχωρήσει πολύ μακριά, υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο - κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει. Τόνισαν επίσης ότι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση είναι μέσω διπλωματικών συνομιλιών.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, σε συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο απευθείας χερσαίας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Παρόμοιες συζητήσεις γίνονταν και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στον Λίβανο.

Κάποιοι εντός της αμερικανικής κυβέρνησης μεταφράζουν το ρήγμα απλώς ως πολλαπλές διαδρομές που ακολουθούν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ.

«Και τα δύο μπορεί να ισχύουν – και να θέλουν διπλωματία οι ΗΠΑ και να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. 

Το σενάριο που φτιάχνει νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή

Παρασκηνιακά, ο Χοχστάιν, ο Mακ Γκερκ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ βλέπουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο ως στιγμή που καθορίζει την ιστορία - αναδιαμορφώνοντας τη Μέση Ανατολή προς το καλύτερο για τα επόμενα χρόνια.

Το σενάριο λέει: Το Ισραήλ έχει εξαλείψει την ανώτατη διοικητική δομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υπονομεύοντας σοβαρά τις δυνατότητές της και αποδυναμώνοντας το Ιράν, το οποίο χρησιμοποιούσε τη Χεζμπολάχ ως μακρύ του χέρι.

Ο διχασμός φαίνεται να έχει εκτονωθεί τις τελευταίες ημέρες. Κορυφαίοι αξιωματούχοι κλήθηκαν τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν την κατάσταση. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η σύγκρουση, αν και εύθραυστη, θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία ώστε να μειωθεί η επιρροή του Ιράν στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος βαδίζει σε λεπτή γραμμή, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να υποστηρίξει τις ενέργειες του Ισραήλ εναντίον μιας τρομοκρατικής ομάδας, αλλά δεν εγκρίνει πλήρως —ή έστω δημοσίως— την εκστρατεία του Ισραήλ, ανησυχώντας ότι τυχόν βαθιά εισχώρηση σε λιβανέζικο έδαφος θα υποκινούσε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Το δημόσιο μήνυμα της κυβέρνησης προς το Ισραήλ συνεχίζει να είναι: Αποφύγετε την κλιμάκωση και συνεχίστε να επιδιώκετε τη διπλωματία με τη Χεζμπολάχ — ειδικότερα, την εκεχειρία 21 ημερών που πρότειναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτά εν μέσω των πολύ φονικών εκρήξεων σε συσκευές ραδιοεπικοινωνίας της Χεζμπολάχ και της δολοφονίας του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αποδεχθούν την κατάπαυση πυρός, παρόλο που ο ίδιος —όπως και ο Μπάιντεν— χάρηκε από την εκδημία Νασράλα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί είχαν σχεδιάσει σημαντικά μεγαλύτερη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αλλά οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και πιο... προσεγμένες πολεμικές κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v