Στις Βρυξέλλες για τη μετα-Brexit επαναφορά ο Κιρ Στάρμερ

Συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Καταδίκη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, αν και με διαφορετική έμφαση και φρασεολογία, και ώθηση στην αποκατάσταση των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών.

Στις Βρυξέλλες για τη μετα-Brexit επαναφορά ο Κιρ Στάρμερ

Tην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ καταδίκασαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε κοινές δηλώσεις τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Στάρμερ υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες ότι θα επανακαθορίσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία από την πλευρά της περιμένει να μάθει περισσότερα σχετικά με τις ακριβείς του προθέσεις, μετά την ψυχρολουσία του Brexit.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα γεωπολιτικό τοπίο που μεταβάλλεται ραγδαία «μπροστά στα μάτια μας» και ανέφερε ότι «ο κύκλος βίας απειλεί τη ζωή αθώων αμάχων και οδηγεί σε γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή, που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος». Όπως επισήμανε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ζητεί εκεχειρία πέρα από σύνορα του Λιβάνου, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, και στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζουμε το πλήρες δικαίωμά του στην ασφάλεια και στην αυτοάμυνα» και κάλεσε όλα τα μέρη για αποκλιμάκωση και υπέρ μιας πολιτικής λύσης στα πολλά μέτωπα της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Τέλος, υπογράμμισε ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και χωρίς όρους.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη βελτίωση της συνεργασίας της Βρετανίας με την Ενωση των «27», ανοίγοντας τον πρώτο γύρο διμερών συνομιλιών με στόχο την «επαναφορά» των σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το Brexit.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το βρετανικό κοινό θέλει να επιστρέψει σε πραγματιστική, λογική ηγεσία στις συναλλαγές με τους κοντινότερους γείτονές μας», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Αγαπητέ Κιρ, σ' αυτούς τους ιδιαίτερα αβέβαιους καιρούς, ομοϊδεάτες εταίροι όπως εμείς πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά», αντέτεινε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την είσοδό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κιρ Στάρμερ δηλώνει ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση της σχέσης με τους ευρωπαίους γείτονες της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2020. Ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει να λάβει εκ μέρους της Ενωσης και τι είναι έτοιμος να δώσει σε αντάλλαγμα.

Ο Στάρμερ είχε πρόσφατα διμερείς επαφές με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες: τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με κύριο θέμα τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Στάρμερ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016, επέμεινε ότι η ανανέωση των σχέσεων δεν σημαίνει ανατροπή του Brexit, που παραμένει τοξικό θέμα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει να κάνει βελτιώσεις στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα ανανεωθεί το 2026.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχέδιά του. Εχει ορίσει τις κόκκινες γραμμές, έχοντας αποκλείσει την επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση και την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Και έχει αποκρούσει τη βασική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης: ένα πρόγραμμα κινητικότητας για νέους 18 έως 30 ετών.

Ο Στάρμερ φοβάται ότι το σχέδιο αυτό μοιάζει πολύ στην επανεισαγωγή της ελεύθερης κυκλοφορίας, τη στιγμή που διατυπώνει τη βούλησή του για περιορισμό της μετανάστευσης, νόμιμης ή παράνομης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να δεχθούν ένα περιορισμένο πρόγραμμα ανταλλαγών, αν τους επιτρέψει να επιτύχουν τον βασικό τους στόχο, που είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v