Γαλλία: Μέτρα €60 δισ. το 2025 για τη μείωση του ελλείμματος στο 5%

Τα δύο τρίτα των 60 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε υπουργεία, τοπικές αρχές και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Bloomberg.

Γαλλία: Μέτρα €60 δισ. το 2025 για τη μείωση του ελλείμματος στο 5%

Η Γαλλία σχεδιάζει την επιβολή φόρων και περικοπών δαπανών συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ επιχειρεί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Τα μέτρα είναι αναγκαία για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% το 2024, ανέφεραν στο Bloomberg κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Όπως σημείωσαν, τα δύο τρίτα των 60 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε υπουργεία, τοπικές αρχές και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Λίγο κάτω από τα 20 δισ. θα προκύψουν από προσωρινές αυξήσεις φόρων σε πρόσωπα με μεγάλη περιουσία και σε μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου. 

Ο κ. Μπαρνιέ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι η Γαλλία θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2029 αντί για το 2027. «Η δαμόκλειος σπάθη που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας είναι το τεράστιο χρέος» προειδοποίησε.  


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v