ΠΟΥ: Εθισμός τα smartphone, να απαγορευτούν σε συγκεκριμένους χώρους

Διαπιστώνεται προβληματική συμπεριφορά από εφήβους, λόγω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και videogames. Μέτρα παρόμοια με αυτά για τα τσιγάρα, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΟΥ: Εθισμός τα smartphone, να απαγορευτούν σε συγκεκριμένους χώρους

Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ρυθμίσεις για τις ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones, με παρόμοιο τρόπο όπως και τα προϊόντα καπνού, για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε η Natasha Azzopardi Muscat του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η προβληματική συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, οι χώρες θα πρέπει να εμπνευστούν από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών - όπως οι νόμοι για τα προϊόντα καπνού, δήλωσε η ίδια.

Μέτρα που περιλαμβάνουν όρια ηλικίας, ελεγχόμενες τιμές, ακόμη και ζώνες απαγόρευσης, λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού, οπότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η βλαβερή χρήση συσκευών όπως τα smartphones, δήλωσε η Azzopardi Muscat, διευθύντρια πολιτικών και συστημάτων υγείας χωρών του ΠΟΥ Ευρώπης, στο POLITICO, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Γκαστάιν της Αυστρίας.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χώρους όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένους χώρους, είπε.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι - ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση - είναι «καταρτισμένα και ενδυναμωμένα», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει να τα εξοπλίσουμε με τις σωστές γνώσεις, «έτσι ώστε να κυριαρχήσουν στον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέψουν στον ψηφιακό κόσμο να κυριαρχήσει πάνω τους».

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «εθιστική» συμπεριφορά στα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 δυσκολεύονται να ελέγξουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιώνουν αρνητικές συνέπειες. Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τα αγόρια, με 13% έναντι 9%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12% των εφήβων κινδυνεύει από προβληματικά παιχνίδια, με τα αγόρια να έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τα κορίτσια να παρουσιάσουν σημάδια προβληματικών παιχνιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v