Τουρκία: Επενδύσεις $5 δισ. με... κελεμπία στην πράσινη ενέργεια

Η ενεργειακή εταιρεία ACWA της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, στο πλαίσιο ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών Αγκυρας-Ριάντ. Συνομιλίες σε εξέλιξη.

Τουρκία: Επενδύσεις $5 δισ. με... κελεμπία στην πράσινη ενέργεια

Η σαουδαραβική ACWA Power βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τουρκία για επενδύσεις στη βιομηχανία πράσινης ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε προ ημερών σε εγχώριο μέσο ενημέρωσης ότι μια «σαουδαραβική εταιρεία» έχει εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσει 5 δισ. δολάρια στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της ACWA Power και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναφέρουν οι πηγές, χωρίς να ξεκαθαρίζουν κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Τούρκους αντισυμβαλλομένους στο πλαίσιο της επιχειρηματικής μας ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά δεν μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα προς το παρόν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η τουρκική προεδρία και το υπουργείο της χώρας δεν σχολίασαν.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η επένδυση, θα ενισχύσει περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν περισσότερο στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών, της άμυνας και του τουρισμού, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τζέντα πέρυσι.

Η ACWA Power, που ανήκει κατά 44% στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί τη ναυαρχίδα στις μεγάλες φιλοδοξίες του βασιλείου για την ηλιακή ενέργεια. Η Άγκυρα επιδιώκει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις ενεργειακές της υποδομές, ιδιαίτερα σε έργα ανανεώσιμων πηγών, επιχειρώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η σαουδαραβική εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο έργο της στην Τουρκία πριν από μια δεκαετία, που αφορά μια μονάδα φυσικού αερίου 950 μεγαβάτ στην πόλη Kιρίκκαλε της κεντρικής Ανατολίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v