Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρούτε (ΝΑΤΟ): Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια

«Το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι πολύ, πολύ χαμηλότερο από το κόστος που θα αντιμετωπίσουμε αν επιτρέψουμε στον Πούτιν να συνεχίσει στο δρόμο του», τόνισε ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ρούτε (ΝΑΤΟ): Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια

H υποστήριξη της Ουκρανίας για να πολεμήσει τη ρωσική επιθετικότητα, η ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για να προστατευτεί από οποιαδήποτε απειλή και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων για την ευρωατλαντική ασφάλεια, είναι οι τρεις προτεραιότητες για την τετραετή θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας είναι πολύ, πολύ χαμηλότερο από το κόστος που θα αντιμετωπίσουμε αν επιτρέψουμε στον Πούτιν να συνεχίσει στο δρόμο του». Υπενθύμισε, επίσης, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε μια μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και μιας «μη αναστρέψιμης πορείας προς την ένταξη». Πρόσθεσε, δε, ότι θα συνεργαστεί με τους Συμμάχους για να διασφαλιστεί ότι θα «συνεχίσουμε να φέρνουμε την Ουκρανία όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν, όπως ο προκάτοχός του Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υποστηρίξει την Ουκρανία στο αίτημά της να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, ο Μ. Ρούτε απάντησε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό το δικαίωμα δεν τελειώνει στα σύνορα. «Η υποστήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα σημαίνει ότι είναι επίσης δυνατό να χτυπήσουν νόμιμους στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου. Στο τέλος, εναπόκειται σε κάθε Σύμμαχο να καθορίσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα», είπε και εξήγησε ότι αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ της κάθε χώρας του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Μ. Ρούτε είπε ότι μέσω της υποστήριξής της στη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, έχει γίνει ένας αποφασιστικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Κίνα δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χωρίς αυτό να επηρεάσει τα συμφέροντα και τη φήμη της», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποστήριξη που λαμβάνει η Ρωσία και από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν που της επιτρέπουν να διατηρεί τον παράνομο πόλεμο της.

Εξάλλου, σχετικά με τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας είπε ότι υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, από την υποστήριξη της Ουκρανίας έως την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Ο Μ. Ρούτε χαιρέτισε τις προσπάθειες της ΕΕ για άμυνα, τονίζοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση, τόσο από την πλευρά του ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, ότι και οι δύο εκτιμούμε μια πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα, φυσικά, συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. «Κανείς δεν θέλει παράλληλες δομές. Κανείς δεν θέλει την επικάλυψη αυτού που ήδη κάνει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την ηγεσία της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δυνατοτήτων άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, ο Μ. Ρούτε ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία η Συμμαχία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Κυρίως, αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις, σε μια πιο ισχυρή υπερατλαντική αμυντική βιομηχανία και σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην καινοτομία και στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού. «Οι σύμμαχοι ήδη εντείνονται, με σχέδια να αποκτήσουν χιλιάδες συστήματα αεράμυνας και πυροβολικού, πολλές εκατοντάδες σύγχρονα αεροσκάφη, κυρίως F-35 5ης γενιάς, καθώς και σημαντικές δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε ο Μ. Ρούτε.

Ο πρώην Ολλανδός πρωθυπουργός - γνωστός έως σήμερα για τη «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική του, έπρεπε σήμερα ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, να υπενθυμίσει στους Συμμάχους την ανάγκη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες, καλώντας όλες τις χώρες μέλη «να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί». Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο 23 από τις 32 χώρες της Συμμαχίας έχουν επιτύχει τον στόχο που τέθηκε πριν από δέκα χρόνια να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους (ΑΕΠ) στις στρατιωτικές δαπάνες.

Συνεχίζοντας, ο Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τη δέσμευσή του με εταίρους σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις περιοχές του Σαχέλ «για να προωθήσει τη σταθερότητα στη νότια γειτονιά μας» και θα ενισχύσει τη συνεργασία με τους εταίρους του στον Ινδο- Ειρηνικό.

Τέλος, ο Μ. Ρούτε αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας στα έθνη και τους πληθυσμούς μας. Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προσδοκίες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μ. Ρούτε απάντησε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που το το έχει συζητήσει σε συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. «Αυτός και εγώ έχουμε δουλέψει όλα τα χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «φίλοι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v