Επενδύσεις καθαρής ενέργειας $100 δισ. στο εξωτερικό σχεδιάζει η Κίνα

Ντρίμπλα του Πεκίνου για να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις και ώθηση στον παγκόσμιο αγώνα για την πράσινη ανάπτυξη. Δαπάνες 676 δισ. δολ. για την ενεργειακή μετάβαση πέρυσι, ποσό υπερδιπλάσιο από κάθε άλλης χώρας.

Επενδύσεις καθαρής ενέργειας $100 δισ. στο εξωτερικό σχεδιάζει η Κίνα

Οι κορυφαίες κινεζικές εταιρείες καθαρής ενέργειας επενδύουν περισσότερο στο εξωτερικό, εν μέσω ισχυρού εγχώριου ανταγωνισμού και εμπορικών εντάσεων με ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Climate Energy Finance.

Από φωτοβολταϊκές εκτάσεις και εργοστάσια μπαταριών μέχρι υδροηλεκτρικά φράγματα και γραμμές μεταφοράς, οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για δαπάνες καθαρής τεχνολογίας στο εξωτερικό ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η δεξαμενή σκέψης με έδρα το Σίδνεϊ, σε έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Οι επενδύσεις υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι κατασκευαστές, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη επιτείνουν τις κυρώσεις, ενώ η αύξηση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας μειώνει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους στο εσωτερικό. Αντικατοπτρίζουν επίσης την κινεζική μετεξέλιξη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καθώς η χώρα από εισαγωγέας νέων ιδεών και τεχνολογιών καθίσταται εξαγωγέας τους, γράφει το Bloomberg.

Δεν θα τελεσφορήσουν όλες οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν, αναφέρει ο Xuyang Dong, αναλυτής ενεργειακής πολιτικής και εκ των συντακτών της έκθεσης, καθώς οι εταιρείες δέχονται πιέσεις στους ισολογισμούς τους. Από την άλλη, πολλές είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως ένα εργοστάσιο μπαταριών της Contemporary Amperex Technology στην Ουγγαρία, αξίας 7,3 δισ. ευρώ.

Η Κίνα ξόδεψε 676 δισ. δολάρια για την ενεργειακή της μετάβαση πέρυσι, ποσό υπερδιπλάσιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό συνέβαλε στη μείωση των τιμών της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, αλλά τροφοδότησε περιοριστικά εμπορικά μέτρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο την προστασία των δικών τους βιομηχανιών. Επενδύοντας σε εργοστάσια στο εξωτερικό, οι κινεζικές εταιρείες ελπίζουν να εξαλείψουν αυτό το εμπόδιο, προσθέτει ο Dong.

«Ας ελπίσουμε ότι η Κίνα μπορεί να μετατρέψει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα σε εξίσου κατανεμημένη ανάπτυξη παγκοσμίως», κατέληξε.

Τα στοιχεία προκύπτουν σε μια ιστορική επέτειο. Σήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Η επιβίωσή της είναι πλέον πιο μακρά από της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία διήρκεσε 74 χρόνια.

Η Κίνα έχει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σε ορισμένους τομείς είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν εισόδημά της αντιστοιχεί μόλις στο 30% αυτού των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v