ΗΠΑ: Ξεκινούν απεργία οι λιμενεργάτες στην ανατολική ακτή

Τα μεσάνυχτα εκπνέει η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ εταιρειών διαχείρισης λιμανιών και φορτοεκφορτωτών. Εως $4,5 δισ. το καθημερινό ημερήσιο κόστος. Εκκληση στους πολίτες να μη μαζεύουν τρόφιμα.

ΗΠΑ: Ξεκινούν απεργία οι λιμενεργάτες στην ανατολική ακτή

Σε απεργιακό ρυθμό θα κινηθούν από αύριο οι λιμενεργάτες στις αμερικανικές πολιτείες, κατεβάζοντας ρολά στις εμπορικές πύλες της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στο λιμάνι της Νέας Υόρκης-Νιου Τζέρσεϊ, του πιο πολυσύχναστου κόμβου της χώρας στον Ατλαντικό για το διεθνές εμπόριο.

«Η προμήθεια τροφίμων είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ σε συνέντευξη Τύπου, αποτρέποντας τους πολίτες από το να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και να αποθηκεύουν προμήθειες, όπως έκαναν στην πανδημία.

Η US Maritime Alliance (USMX), σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους αερομεταφορείς και τους διαχειριστές τερματικών λιμανιών, και η ομοσπονδία φορτοεκφορτωτών International Longshoremen's Association (ILA) δεν έχουν προγραμματίσει συνομιλίες πριν τα μεσάνυχτα, όταν λήγει η συμφωνία τους — ανοίγοντας τον δρόμο για την απεργία που ξεκινά την Τρίτη.

Η ILA κατηγορεί την USMX ότι «εμποδίζει την πορεία προς διευθέτηση» και σύναψη νέας συμφωνίας, σχεδιάζοντας «απεργία σε όλα τα λιμάνια από το Μέιν ως το Τέξας».

Αναλυτές μεταφορών της JPMorgan εκτιμούν ότι το κλείσιμο των λιμανιών θα μπορούσε να έχει οικονομικό αντίκτυπο μεταξύ 3,8 έως 4,5 δισ. δολαρίων την ημέρα, «μερικά από τα οποία θα ανακτηθούν μετά την επιστροφή στην κανονική λειτουργία».

Η Χότσουλ δήλωσε ότι, ενώ δεν αναμένονται μεγάλες διακοπές στον εφοδιασμό τροφίμων, με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ελλείψεις σε ορισμένα είδη. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια απεργία στις αλυσίδες εφοδιασμού μας, ειδικά όσον αφορά κρίσιμα αγαθά όπως ιατρικές προμήθειες», είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v