Γαλλία: Στο εδώλιο η Λεπέν και το κόμμα της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Είχαν διορίσει «δικούς τους» στις Βρυξέλλες, που όμως δεν εκτελούσαν τα καθήκοντά τους αλλά έκαναν κομματική δουλειά εντός Γαλλίας. Πολιτικός αντίκτυπος σε μια περίοδο που η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς βρίσκεται στο απόγειό της.

Γαλλία: Στο εδώλιο η Λεπέν και το κόμμα της για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση δικάζονται σε παρισινό δικαστήριο για καταγγελίες ότι χρησιμοποίησαν εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος του κόμματος εντός Γαλλίας.

Η Λεπέν και άλλα μέλη του κόμματος που εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ για βοηθούς, ύψους 30.000 ευρώ μηνιαίως.

Η δίκη ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας, σε μια χρονική συγκυρία όπου η επιρροή της Λεπέν στη γαλλική πολιτική έχει φράσει σε ιστορικό υψηλό. Η νομική διαδικασία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια του κόμματός της να χτίσει περαιτέρω αξιοπιστία και να πείσει τους Γάλλους ότι θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2027.

Ειδικότερα, η Λεπέν φέρεται να έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πληρώνει μισθούς τεσσάρων βοηθών μεταξύ 2009 και 2016, «χωρίς αυτοί να εκτελούν καθήκοντα ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Με άλλα λόγια, οι βοηθοί έκαναν κομματική δουλειά εντός Γαλλίας και δεν εργάζονταν για υποθέσεις της ΕΕ, ως όφειλαν. Ενα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται, μάλιστα, εργαζόταν ως βοηθός του Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς, ιστορικού αρχηγού του χώρου, που της άνοιξε τον δρόμο στην πολιτική.

Εάν κριθεί ένοχη, η Λεπέν θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης και πρόστιμο, καθώς και έως 10ετή απαγόρευση να τεθεί υποψήφια για δημόσια αξιώματα. Κάτι τέτοιο θα της έκλεινε τον δρόμο για τις εκλογές του 2027. Ωστόσο, τυχόν αμφισβήτηση της ετυμηγορίας αίρει την εκτέλεση της ποινής, έως ότου εκδικαστούν όλες οι εφέσεις. Η Λεπέν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για συκοφαντική δυσφήμιση.

Πάνω από 20 άτομα και το ίδιο το κόμμα δικάζονται μαζί της. Ο πατέρας της Λεπέν και ιδρυτής του κόμματος είναι επίσης αντιμέτωπος με κατηγορίες, αλλά κρίθηκε ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του λόγω επιδείνωσης της ιατρικής του κατάστασης.

Η Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες περί κατάχρησης. Ωστόσο, οι αρχές έχουν στα χέρια τους ένα email στάλθηκε στη Λεπέν πριν από μια δεκαετία και που δείχνει ότι το κόμμα θεωρούσε το Ευρωκοινοβούλιο ως κοινοβούλιο... αρπαχτής.

Στο μήνυμα, ο τότε λογιστής του κόμματος λέει: «Θα τα καταφέρουμε μόνο εάν κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v