Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Είμαστε έτοιμοι για μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Ο Ναΐμ Κασέμ διαβεβαιώνει ότι παρά τον θάνατο του ηγέτη της, η ένοπλη οργάνωση παραμένει στρατιωτικά ικανή και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Είμαστε έτοιμοι για μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε ότι η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, παρά τον θάνατο του ηγέτη της και πολλών ανώτερων διοικητών της.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Ναΐμ Κασέμ, καθώς μετέφερε μήνυμα προκλητικότητας σε δημόσια ομιλία του. Παρά τις οπισθοδρομήσεις που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, επέμεινε ότι η ένοπλη ομάδα που συνδέεται με το Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται.

Οπως μεταδίδει το aljazeera, οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και ακόμη περισσότερο μετά τη δολοφονία του ηγέτη Χασάν Νασράλα την Παρασκευή, διαβεβαίωσε ο Κασέμ.

Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ θα διορίσει σύντομα νέα ηγεσία μέσω «εσωτερικών μηχανισμών». Η επιλογή της νέας ηγεσίας είναι ξεκάθαρη, συνέχισε ο Κασέμ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είμαστε αρκετά έτοιμοι, αν οι Ισραηλινοί θέλουν μια χερσαία εισβολή, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες γι' αυτό», δήλωσε.

Η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει τους κύριους στόχους της παρά τον στόχο του Ισραήλ να δημιουργήσει χάος με επιθετικότητα και σφαγές κατά αμάχων στον Λίβανο, συνέχισε ο Κασέμ.

«Το Ισραήλ διαπράττει σφαγές σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου μέχρι να μην υπάρχει σπίτι που να μην έχει απομείνει χωρίς ίχνη ισραηλινής επίθεσης σε αυτό», είπε. «Το Ισραήλ επιτίθεται σε αμάχους, ασθενοφόρα, παιδιά και ηλικιωμένους. Δεν πολεμά τους μαχητές, αλλά διαπράττει σφαγές».

Ο Κασέμ υπογράμμισε επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε «εταίρο του Ισραήλ, μέσω απεριόριστης στρατιωτικής υποστήριξης -πολιτιστικά, πολιτικά, οικονομικά».

«Θα νικήσουμε, όπως ακριβώς νικήσαμε στην αντιπαράθεσή μας με το Ισραήλ το 2006», δήλωσε ο υπαρχηγός κλείνοντας το βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η διάρκειας 19 λεπτών δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα.

Ακολουθούν οι πληροφορίες που είναι γνωστές για τον Κασέμμ:
  • Είναι βετεράνος της οργάνωσης στην οποία υπηρετεί ως υπαρχηγός από το 1991.
  • Διορίστηκε στη θέση αυτή από τον προκάτοχο του Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης, τον Αμπάς αλ-Μουσάουι, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992 και παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε τα ηνία της Χεζμπολάχ ο Νασράλα.
  • Ο πολιτικός του ακτιβισμός ξεκίνησε στο σιιτικό Κίνημα Αμάλ του Λιβάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1974. Αποχώρησε από το Αμάλ το 1979, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε τις πολιτικές απόψεις πολλών νεαρών Λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών.
  • Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
  • Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τον Ιούνιο, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ δεν ήταν να επεκτείνει τον πόλεμο, αλλά ότι αν της επιβαλλόταν ο πόλεμος, τότε θα πολεμούσε.
  • Υπήρξε γενικός συντονιστής των προεκλογικών εκστρατειών της οργάνωσης από τότε που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ να συμμετέχει, το 1992.
  • Γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία της Βηρυτού, Μπάστα Τάχτα, και η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Κφαρ Φίλα, στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου. Είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v