Ισραηλινά πλήγματα στους Χούθι, νέες επιθέσεις στο Λίβανο

Βομβαρδισμοί σε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι. Χτυπήματα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και στο λιμάνι στη Χοντάιντα από όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη. Κσταδικάζει το Ιράν. Δεκάδες νεκροί από επιδρομές στο ΝΑ Λίβανο. Ζώνη ασφαλείας 3 χλμ στα βόρεια σύνορα στήνει το Ισραήλ.

Ισραηλινά πλήγματα στους Χούθι, νέες επιθέσεις στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σήμερα πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, μιας πόλης στη δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και μαχητικά τζετ.

«Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι απ’ όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη, ανέφερε ο στρατός.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Massirah της Υεμένης, μπήκαν στο στόχαστρο το λιμάνι της Χοντάιντα και εκείνο του Ρας Ίσα, στην ομώνυμη επαρχία, καθώς και δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Ο Άβραχαμ είπε ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειεας και «ένα λιμάνι» που χτυπήθηκαν χρησιμοποιούνταν από τους Χούθι «για τη μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή». Διευκρίνισε ότι το πλήγμα έγινε «σε απάντηση για τις πρόσφατες επιθέσεις του καθεστώτος των Χούθι στο ανατολικό Ισραήλ».

Κάτοικοι της Χοντάιντα είπαν ότι από τα πλήγματα προκλήθηκε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της πόλης.

Χθες οι Χούθι διαμήνυσαν ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους» για τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

Israel targets the port of Hodeidah following ballistic missile attacks on Tel Aviv.

This is Yemen’s fourth largest city. Serious implications for the civilian population. The port is a lifetime for aid, food and power. pic.twitter.com/S5m7rjemBe

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις στο Ισραήλ και τον Ιούλιο, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ σκοτώθηκε ένας άμαχος.

Συχνά βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία, που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, μερικές φορές με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε απόψε ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ απομακρυσμένο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.

🚨Al Hudaydah, Yemen now. Israel is striking the Houthis in a massive way. pic.twitter.com/hJgcnATIRi

Η Τεχεράνη καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα στην Υεμένη

Το Ιράν καταδίκασε τα πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό  - Ζώνη ασφαλείας στα βόρεια σύνορα

Ταυτόχρονα, ζώνη ασφαλείας τριών χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές δυνάμεις με τις πρώτες καταδρομικές επιθέσεις στα σύνορα να συνοδεύονται με μικρής έκτασης χτυπήματα. Οι κινήσεις σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αποτελούν «πρόβα» της χερσαίας επίθεσης που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ABC News ανέφερε ότι ήδη διεξάγονται χερσαίες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στα σύνορα, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα πλήγμα στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από πολλούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες σε στόχους του ένοπλου ισλαμιστικού κινήματος στον Λίβανο.

Ο στρατός "πραγματοποίησε πλήγμα ακριβείας στην Νταχίγια (αραβική ονομασία του προαστίου) στη Βηρυτό. Οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν". ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, πηγή ασφαλείας του Λιβάνου έκανε σήμερα λόγο για ένα νέο αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ανταποκριτές του AFP άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

"Σφοδρή επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινά καταδιωκτικά" έπληξε "τη ζώνη περιοχή ανάμεσα στην Τσίγια κα την Γκομπέιρι στα νότια προάστια της Βηρυτού", μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ANI).

Πρόσθεσε πως ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο του πλήγματος.

Τουλάχιστον 49 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε περίπου 120 πλήγματα «ευρείας κλίμακας» με στόχο «μέλη της Χεζμπολάχ» σήμερα.

«Από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 47 τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του υπουργείου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι συνοικίες της πόλης Μπααλμπέκ, της κυριότερης πόλης στην Μπεκάα, και τα χωριά στα ανατολικά της μπήκαν στο στόχαστρο 15 αεροπορικών βομβαρδισμών σήμερα.

Στην κοιλάδα Μπεκάα, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από ισραηλινή επίθεση στο Τζουμπ Τζενίν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στην Σάιντα, την κυριότερη πόλη του νοτίου Λιβάνου. Το ANI ανέφερε ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο σε αυτήν τη ζώνη.

Νωρίτερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στα προπύργια της Χεζμπολάχ τις δύο τελευταίες ημέρες.

Τουλάχιστον 21 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα Κυριακή από ισραηλινά πλήγματα στον ανατολικό Λίβανο, μια περιοχή που βομβαρδίζεται από την περασμένη Δευτέρα.

«Οι επιδρομές του ισραηλινού εχθρού στην Μπααλμπέκ-Χερμέλ είχαν ως αποτέλεσμα 21 νεκρούς και 47 τραυματίες» ανέφερε το υπουργείο στον προσωρινό απολογισμό του.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σφοδρούς βομβαρδισμούς σήμερα στην περιοχή της Μπααλμπέκ.

Ισραηλινό πλήγμα στην κοιλάδα Μπεκάα σκότωσε στέλεχος της Τζαμά'α Ισλαμίγια

Πλήγμα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της σουνιτικής οργάνωσης Τζαμά'α Ισλαμίγια, τον Μοχάμαντ Νταχρούτζ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια του περασμένου έτους και το Ισραήλ έχει διενεργήσει πλήγματα στο παρελθόν θέτοντας στο στόχαστρο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Ισραήλ: "Περισσότεροι από 20 τρομοκράτες" σκοτώθηκαν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως "περισσότεροι από 20 τρομοκράτες" της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στο πολύ ισχυρό πλήγμα που εξαπέλυσε προχθές, Παρασκευή, στο αρχηγείο της οργάνωσης στα προάστια της Βηρυτού, που κόστισε τη ζωή στον ηγέτη της, τον Χασάν Νασράλα.

"Περισσότεροι από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, που ήταν παρόντες στο υπόγειο αρχηγείο της Βηρυτού κάτω από μη στρατιωτικά κτήρια και οι οποίοι διηύθυναν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του κράτους του Ισραήλ, εξοντώθηκαν", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Γαλλία: Στο Λίβανο ο ΥΠΕΞ, επανέρχεται ως διαμεσολαβητής

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό θα ταξιδέψει σήμερα στον Λίβανο, όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

"Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις λιβανικές οπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη", ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου. Άλλωστε χιλιάδες Λιβανέζοι διαθέτουν (και) γαλλικό διαβατήριο.

Η Γαλλία είναι και μία από τις λίγες δυτικές δυνάμεις που διατηρούν επαφές με τη Χεζμπολάχ.

Λίβανος: Οι εκτοπισμένοι μπορεί να φτάσουν το 1 εκατ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

"Ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους", που θα ισοδυναμούσε με το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου και "θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία του Λιβάνου", είπε.

Ο Μικάτι είπε ακόμη ότι η χώρα του δεν έχει "άλλη επιλογή από τη διπλωματική επιλογή", απαντώντας σε ερώτηση για τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τεθεί τέλος στην κλιμάκωση του Ισραήλ εναντίον της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπλάχ του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, χωρίς ωστόσο να ξεκινήσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Όμως το Ισραήλ εξαπέλυσε πριν από μία εβδομάδα εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών στα προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί οδήγησαν επίσης στον εκτοπισμό σχεδόν 120.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων βρήκε καταφύγιο στη Βηρυτό, σε επισφαλείς συνθήκες, και ορισμένοι εκφράζουν φόβους πως οι μαζικές αυτές μετακινήσεις απειλούν την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις κοινότητες των σουνιτών, των χριστιανών, των σιιτών και των δρούζων του Λιβάνου. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v