Ισραήλ: Γνωρίζαμε σε real time τι κάνει ο Νασράλα, γιατί δεν ενημερώσαμε τις ΗΠΑ

Επιχειρησιακές πληροφορίες για τις κρίσιμες ώρες πριν το χτύπημα στη Βηρυτό ανακοίνωσε ο στρατός. Ταυτόχρονα, ο υπ. Άμυνας εξετάζει «επέκταση των επιχειρήσεων» στο μέτωπο του Λιβάνου.

Ισραήλ: Γνωρίζαμε σε real time τι κάνει ο Νασράλα, γιατί δεν ενημερώσαμε τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ έχει συνομιλίες το βράδυ του Σαββάτου για πιθανή επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον στρατό, Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση της Παρασκευής, που αποκαλείται «Νέα Τάξη», έγινε ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση, ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε αξιωματικός που κατονομάστηκε ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Αλί Καράκι, επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα, είπε ο Σοσάνι.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και δεκαετίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό Channel 12 μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την κυβέρνηση Μπάιντεν για την προγραμματισμένη επιχείρηση επειδή φοβόταν ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να την αποτρέψουν.

Μετά το χτύπημα το Ισραήλ προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό του στις ΗΠΑ και να καθησυχάσει την εκδηλούμενη αμερικανική οργή, μιας και η Ουάσιγκτον ειδοποιήθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν το χτύπημα, όταν «τα αεροπλάνα ήταν ήδη στον αέρα».

Το ισραηλινό μήνυμα προς τις ΗΠΑ ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει την ευκαιρία. Δεν θέλαμε να θεωρηθείτε υπεύθυνοι γνωρίζοντας εκ των προτέρων. Πρόκειται για μια κίνηση ενάντια σε ολόκληρο τον σιιτικό άξονα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v