Το Παρίσι ζητά να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο

Αντίθετη η Γαλλία τόσο σε αεροπορικές όσο και χερσαίες ισραηλινές επιχειρήσεις. Κίνδυνο αποσταθεροποίησης βλέπει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, μειώνει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των πρεσβειών σε Βηρυτό, Ραμάλα και Τελ Αβίβ.

Το Παρίσι ζητά να σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Παράλληλα, «εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ την κατάσταση στον Λίβανο, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

«Υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για όλο τον Λίβανο. Και αυτό δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε η μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Η Γερμανία ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα για να συζητήσει την «πολύ τεταμένη κατάσταση στον Λίβανο και την περιοχή». Αποφασίστηκε οι οικογένειες των υπαλλήλων των πρεσβειών στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ να φύγουν και να οδηγηθούν σε «ασφαλές μέρος» στην περιοχή ή να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στις πρεσβείες, οι οποίες όμως θα παραμείνουν ανοιχτές επιτελώντας το σύνολο του έργου τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v