Μπάιντεν-Χάρις: Μέτρο δικαιοσύνης ο θάνατος Νασράλα

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αλλά ζήτησε αποκλιμάκωση. Στην ίδια γραμμή η Κάμαλα Χάρις.

Μπάιντεν-Χάρις: Μέτρο δικαιοσύνης ο θάνατος Νασράλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είναι ένα «μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του», συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, ενώ ζήτησε αποκλιμάκωση των συγκρούσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούθι και οποιεσδήποτε άλλες τρομοκρατικές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν».

«Τελικά, στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο με διπλωματικά μέσα», είπε ο πρόεδρος. «Στη Γάζα επιδιώκουμε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Στον Λίβανο διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην επιστροφή των κατοίκων με ασφάλεια στα σπίτια τους σε Ισραήλ και νότιο Λίβανο».

«Είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, να αρθούν οι απειλές για το Ισραήλ και η ευρύτερη Μέση Ανατολή να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα», συνέχισε.

«Ο Χασάν Νασράλα και η τρομοκρατική ομάδα του, η Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία εκατοντάδων Αμερικανών για τέσσερις δεκαετίες. Ο θάνατός του από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων αμάχων», είπε ειδικότερα ο Μπάιντεν, περιγράφοντας το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό ως απάντηση στην απόφαση του Νασράλα να ανοίξει «βόρειο μέτωπο» κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Χασάν Νασράλα ήταν «ένας τρομοκράτης που είχε αμερικανικό αίμα στα χέρια του», δήλωσε απόψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

«Σήμερα, τα θύματα της Χεζμπολάχ έχουν ένα μέτρο δικαιοσύνης», είπε η Χάρις. «Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή σε ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό και στα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

«Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό απαγορεύεται να κάνει προσωπικά ταξίδια χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό υπό την ευθύνη του Αρχηγού της Αποστολής, με μικρή έως καθόλου προειδοποίηση λόγω αυξημένων ζητημάτων ασφάλειας ή απειλών» πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον έκανε επίσης «έκκληση» στου Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές για τον τρόπο αναχώρησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v