ΕΕ: Αποσυνδέεται η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Πράσινο φως για Τίρανα, στοπ για Σκόπια δίνουν οι Βρυξέλλες, λόγω του βουλγαρικού βέτο. Μόνη ελπίδα για το VMRΟ του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο... Βίκτορ Όρμπαν. Αλλά η Σόφια του έριξε «πόρτα».

ΕΕ: Αποσυνδέεται η ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα δοθεί και επισήμως στην Αλβανία στις 15 Οκτωβρίου, όπως διαρρέουν τουλάχιστον πηγές στις Βρυξέλλες, αποσυνδέοντας ουσιαστικά πλέον την υποψηφιότητά της, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, από αυτή της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Οι δύο χώρες ήταν συνδεδεμένες όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Όμως, λόγω του βέτο που είχε θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ούτε η Αλβανία, μένοντας καθηλωμένη όλα αυτά τα χρόνια λόγω της διένεξης Σόφιας-Σκοπίων.

Τώρα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως όχι μόνο αποδεσμεύεται η ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών, αλλά η Αλβανία θα ανοίξει τα πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 15 Οκτωβρίου, όπως διαρρέεται.

Η εξέλιξη δημιούργησε όχι μόνο απογοήτευση, αλλά και αγανάκτηση στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.) να λέει ότι αν το τίμημα για να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αποδεχθεί τους όρους που έχει θέσει η Βουλγαρία, τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες, «όχι, ευχαριστώ».

Οι όροι δεν είναι μόνο της Βουλγαρίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία πριν από δύο χρόνια.

Η συμφωνία έλεγε ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι κάτι που η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία του σλαβομακεδονικού στοιχείου δεν το εγκρίνει.

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει αυτή τη συμφωνία από τη Βουλή, όμως δεν τα κατάφερε, καθώς αντιδρούσε έντονα το τότε αντιπολιτευόμενο και νυν κυβερνών κόμμα VMRΟ του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Χρειαζόταν η πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για να περάσει η συμφωνία και να αλλάξει το Σύνταγμα.
Δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Με τον τρόπο αυτό, και με την αποσύνδεση όμως, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι πλέον ανοιχτή. Ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ανοίγει τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, τα Σκόπια παραμένουν στάσιμα, ενώ κινδυνεύουν να οπισθοδρομήσουν ακόμη περισσότερο.

Ο Μίτσκοσκι μπορεί να ελπίζει μόνο στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Οχρίδα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών. Προσφέρθηκε δε να μεσολαβήσει μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι η χώρα του έχει την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ίβαν Κόντοβ.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν πρόταση της Ε.Ε. προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v