Βόρεια χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία δημιουργεί το ΝΑΤΟ

Η μονάδα θα έχει αρχικά ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ και θα εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, σε απόσταση δύο ωρών από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Βόρεια χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία δημιουργεί το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια νέα χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία κοντά στα ρωσικά σύνορα το επόμενο έτος, επιφορτισμένη με την ηγεσία των επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας.

Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι, ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022, και οργανώνει την παρουσία της Συμμαχίας στο έδαφός της.

«Αποφάσισα ότι θα προτείνουμε στο ΝΑΤΟ τη δημιουργία της διοίκησης σε συνδυασμό με το αρχηγείο του στρατού στο Μίκελι», δήλωσε ο υπουργός Άντι Χάκανεν, σε συνέχεια της ανακοίνωσής του τον Ιούνιο ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δώσει την πολιτική τους συγκατάθεση για το σχέδιο.

Το κέντρο, το οποίο το ΝΑΤΟ αποκαλεί Multi Corps Land Component Command, (Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού) θα λειτουργεί υπό την κοινή διοίκηση του Norfolk Joint Force Command της Συμμαχίας, με έδρα τις ΗΠΑ, και των χερσαίων δυνάμεων της Φινλανδίας, η οποία βρίσκεται ήδη στο Μίκελι, περίπου δύο ώρες οδικώς από τα φινλανδο-ρωσικά σύνορα.

Ο Χάκανεν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η μονάδα θα έχει αρχικά ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ και θα αποτελείται από μερικές δεκάδες διεθνείς αξιωματούχους.

Προ ημερών η Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία, η οποία επίσης εντάχθηκε στη Συμμαχία φέτος, δήλωσαν ότι η Σουηδία θα συντονίζει τις επισκέψεις των ξένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και τα διεθνή γυμνάσια στη βόρεια Φινλανδία.

Ωστόσο το Ελσίνκι δεν προσβλέπει στο ίδιο είδος μόνιμης πολυεθνικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί, για παράδειγμα, στις γειτονικές χώρες της Βαλτικής, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο διοικητής του φινλανδικού στρατού Πάσι Βαλιμάκι δήλωσε ότι το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της νέας μονάδας θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ωστόσο αρχικά θα επιβλέπεται ο σχεδιασμός επιχειρήσεων χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v