Tesla-Γερμανία: Έχεις αναρρωτική; Θα ελεγχθείς κατ' οίκον!

«Οι έλεγχοι δεν έχουν νόημα. Το να μην μπορείς να εργαστείς δεν σημαίνει ότι είσαι κατάκοιτος. Ο εργοδότης δεν γνωρίζει την ακριβή διάγνωση, οπότε δεν του προσφέρει τίποτα μία επίσκεψη στον εργαζόμενο», δηλώνει εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων DGB.

Tesla-Γερμανία: Έχεις αναρρωτική; Θα ελεγχθείς κατ οίκον!

Πολλά έχουν γραφτεί για τη μεγάλη επένδυση της Tesla στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Τώρα η Tesla επανέρχεται στην επικαιρότητα για μία αμφιλεγόμενη πρακτική: Όπως αποκαλύπτει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, στελέχη της επιχείρησης πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατ' οίκον σε εργαζόμενους που απουσιάζουν λόγω ασθενείας.

«Ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνουν αναρρωτική άδεια είναι έως και τρεις φορές υψηλότερος του μέσου όρου στον συγκεκριμένο κλάδο. Σε συγκεκριμένες ημέρες οι απουσίες πληθαίνουν» επισημαίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung σχολιάζει:

«Είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα τα μέσα που επιλέγει η αμερικανική εταιρεία για να πιέσει τους εργαζόμενους. Σαν να τους λέει: 'Σας ελέγχουμε'. Για τους ασθενείς είναι μία πρόσθετη επιβάρυνση. Στη χειρότερη περίπτωση θα κολλήσουν και άλλους συναδέλφους στον χώρο εργασίας ή θα διακινδυνεύσουν τη δική τους ασφάλεια, επειδή φοβούνται. Όσο για τους λίγους, οι οποίοι πράγματι προσποιούνται ασθένεια, η Tesla δύσκολα θα τους εντοπίσει με τέτοιες μεθόδους».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MDR εκπρόσωπος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) δηλώνει ότι «οι έλεγχοι κατ' οίκον δεν έχουν νόημα. Το να μην μπορείς να εργαστείς δεν σημαίνει ότι είσαι κατάκοιτος. Ο εργοδότης δεν γνωρίζει την ακριβή διάγνωση, οπότε δεν του προσφέρει τίποτα μία επίσκεψη στον εργαζόμενο».

Το δίκτυο MDR ζήτησε και την άποψη ενός δικηγόρου με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Η απάντησή του: «Η επίσκεψη κατ' οίκον σε έναν εργαζόμενο επιτρέπεται. Ωστόσο ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει την πόρτα…».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v