Ολο το βάρος στην αποθήκευση ενέργειας ρίχνει η Κίνα

Η χώρα έχει περισσότερα από 1.200 γιγαβάτ συνδυασμένης αιολικής και ηλιακής ενεργειακής δυναμικότητας μετά την αύξηση των εγκαταστάσεων σε ρεκόρ πέρυσι. Αλλά, η χωρητικότητα αποθήκευσης με μπαταρίες είναι στα 44 γιγαβάτ, αν και αυξήθηκε κατά 40% φέτος.

Ολο το βάρος στην αποθήκευση ενέργειας ρίχνει η Κίνα

Η αποθήκευση ενέργειας γίνεται τόσο σημαντική στην Κίνα που προσελκύει περισσότερα πλήθη από την Disneyland.

Περισσότεροι από 170.000 επισκέπτες αναμένεται να παρεβρεθούν σε συνεδριακό κέντρο της Σαγκάης για τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα για να δουν συγκροτήματα μπαταριών που κυμαίνονται σε μεγέθη από κουτί παπουτσιών έως κοντέινερ.

Σε καθημερινό μέσο όρο, ο αριθμός 170.000 υπολογίζεται υψηλότερος από την προσέλευση που καταγράφηκε στο λούνα παρκ της πόλης με θέμα την Disney πέρυσι.

Η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς η Κίνα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Με τις ετήσιες αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις να ανθούν και τις εκπομπές αέριων ρύπων να είναι στα ύψη στον μεγαλύτερο ρυπαντή στον πλανήτη, το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί από την παραγωγή καθαρής ενέργειας στη διασφάλιση ότι μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί.

  • Η χώρα έχει περισσότερα από 1.200 γιγαβάτ συνδυασμένης αιολικής και ηλιακής ενεργειακής δυναμικότητας μετά την αύξηση των εγκαταστάσεων σε ύψος ρεκόρ πέρυσι.
  • Αλλά, η χωρητικότητα αποθήκευσης με μπαταρίες είναι στα 44 γιγαβάτ, αν και αυξήθηκε κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η αποθήκευση ενέργειας, η οποία επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη της νέας ενέργειας στο επόμενο βήμα για να επιτύχουμε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την ουδετερότητα», δήλωσε στο Bloomberg ο Qian Zhimin, πρώην πρόεδρος του κολοσσού κοινής ωφελείας State Power Investment Corp.

  • Μέχρι το 2030, η Κίνα αναμένεται να έχει 2.700 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περισσότερα από 300 γιγαβάτ αποθήκευσης μπαταριών.

Ανάλογα με την τεχνολογία, η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να έχει όλα τα σχήματα, μεγέθη και μορφές ύλης — αέρα, υγρά και στερεά. Ολο το βάρος πέφτει πλέον στις μπαταρίες αυτή τη στιγμή, καθώς είναι η μόνη τεχνολογία με σημαντικές πιθανότητες να συμβαδίσει με το μέγεθος και την ταχύτητα της κυκλοφορίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα.

Η επίτευξη αυτού του στόχου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι κατασκευαστές μπαταριών έχουν υπερεπενδύσει σε εργοστάσια τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας κάπως στην άκρη τη βιομηχανία με τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Αν και είναι καλό για τις εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν συστήματα, είναι κακά νέα για τους κατασκευαστές, ορισμένοι από τους οποίους αναγκάζονται να πουλήσουν με ζημία, δήλωσε ο Wang Siqiang, πρόεδρος της China Electric Power Construction Association.

«Είναι δύσκολο να κερδίσεις μέσα στον ανταγωνισμό τιμών», είπε ο Wang. «Υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση στον μετασχηματισμό του κλάδου».

Η δημιουργία αποθήκευσης δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα, είναι άμεση ανάγκη. Η διακοπτόμενη ηλιακή και αιολική παραγωγή επιβαρύνει το σύστημα. Οι υπεύθυνοι στα ηλεκτρικά δίκτυα πρέπει να περιορίσουν την παραγωγή από περισσότερες τουρμπίνες και πάνελ φέτος για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ορισμένες περιοχές που πειραματίζονται με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές πέφτουν σε αρνητικά επίπεδα στη μέση της ημέρας, μειώνοντας τα κέρδη και αναστέλλοντας τις προοπτικές περαιτέρω αναπτυξιακών έργων, δήλωσε ο Zhu Gongshan, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής ηλιακής ενέργειας GCL Technology Holdings Ltd.

«Αν προσθέσουμε την αποθήκευση ενέργειας αυτή τη στιγμή, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v