Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγο στα σενάρια άμεσης εκεχειρίας βάζει το Τελ Αβίβ

(upd) ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες. Συνυπέγραψαν το κείμενο ΕΕ και 9 χώρες. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός. Δεν έχει απαντήσει ακόμα ο Νετανιάχου στην πρόταση.

Πάγο στα σενάρια άμεσης εκεχειρίας βάζει το Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς διαβεβαιώνει σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ με πλήρη ισχύ μέχρι τη νίκη και την επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια», προσθέτει ο Κατς, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στη θέση του Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τελευταίου στις ΗΠΑ, αλλά δεν εμφανίζεται να έχει εξουσία λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων για τον πόλεμο.

Ώρες μετά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι αναμένουν κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο εντός ωρών, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι αυτές οι αναφορές είναι εσφαλμένες.

«Πρόκειται για μια αμερικανογαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει», αναφέρει το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η δήλωση επισημαίνει ότι είναι «αντίθετη από την αλήθεια» μια αναφορά του ισραηλινού Channel 12 ότι ο Νετανιάχου διέταξε τον IDF να μειώσει τα χτυπήματα στον Λίβανο, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε την εξουσία στον στρατό να συνεχίσει να χτυπά με πλήρη δύναμη και προσθέτοντας ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι πολεμικοί στόχοι.

Τι ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Τα πρωτοσέλιδα σε διάφορα εβραϊκά μέσα αναφέρονται στην πιθανότητα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Επικαλούνται κατά κύριο λόγο ρεπορτάζ του βρετανικού Sky News, το οποίο γράφει ότι ανώνυμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι «αναμένουν» ότι μια παύση εχθροπραξιών για διάρκεια τριών εβδομάδων θα εφαρμοστεί «τις επόμενες ώρες».

Επικαλούμενο ενημέρωση αργά τη νύχτα από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, το ρεπορτάζ του Sky News ακολουθεί μια προηγούμενη αναφορά του AFP -επικαλούμενη παρόμοιες πηγές- στην οποία σημειωνόταν ότι οι πλευρές αναμένεται να αποφασίσουν «μέσα σε ώρες» εάν θα αποδεχθούν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός.

Επισημαίνεται ότι τυχόν συμφωνία για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο δεν περιλαμβάνει τη Γάζα.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να είπε στο Sky News: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής. Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν για μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου, ώστε να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους Λιβάνου και Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Αγοράζει λίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια διευθέτηση στη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που συζητούσαμε», προσθέτει η πηγή. «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες μέρες, η στιγμή είναι τώρα να επιτύχουμε αυτή τη διπλωματική λύση».

Η έκκληση για εκεχειρία

Επισημαίνεται ότι ΗΠΑ και Γαλλία ζήτησαν προσωρινή εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ για να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις.

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Είναι καιρός για μια διευθέτηση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που διασφαλίζει ασφάλεια και θα επιτρέπει στους αμάχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ανταλλαγή πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, και ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, απειλεί να προκαλέσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση και ζημιά στους αμάχους».

Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι εργάστηκαν για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, «για να δώσουν στη διπλωματία την ευκαιρία να πετύχει και να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις στα σύνορα».

Κάλεσαν το Ισραήλ και τον Λίβανο να στηρίξουν την κίνηση, η οποία υποστηρίχθηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος, που θεωρείται ότι εκπροσωπεί τη Χεζμπολάχ στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ανταποκριθούν στην έκκληση «τις επόμενες ώρες». Αξιωματούχοι σε off the record ενημέρωση τόνισαν επίσης ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός δεν ισχύει για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, σημειώνει ο Guardian.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι η περίοδος των 21 ημερών επιλέχθηκε προκειμένου να δοθεί χώρος για να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, χωρίς φόβο περαιτέρω βίας ή μιας επίθεση τύπου «7ης Οκτωβρίου» στο μέλλον.

Η δήλωση της 12μελούς ομάδας κρατών ανέφερε: «Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράδεκτη και δημιουργεί έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου».

Η ανακοίνωση ήρθε στο τέλος μιας θερμής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας του. Ο Νατζίμπ Μικάτι είπε ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν κατακλυστεί και δεν μπορούν να δεχτούν άλλα θύματα.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο πλήρους κλίμακας και ότι το Ιράν είναι η «κινητήρια δύναμη» πίσω από την αστάθεια που σαρώνει τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι η «αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ τούς έχει δώσει λευκή επιταγή για κάθε είδους απαίσια συμπεριφορά».

Η πρόταση για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να προσφέρει μια πλατφόρμα για την επανέναρξη των τελματωμένων συνομιλιών σχετικά με τις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι θα σταματήσει τα χτυπήματά της, εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ηγεσία της Χαμάς ή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έρχονται σε συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v