Κίνδυνος έλλειψης τσιπ λόγω... Τεχνητής Νοημοσύνης

Η έκρηξη εφαρμογών και ζήτησης για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης απειλεί τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, αποκαλύπτει έκθεση. Απειλή και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Κίνδυνος έλλειψης τσιπ λόγω... Τεχνητής Νοημοσύνης

Η αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς (chips) που χρησιμοποιούνται για τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης σε smartphones και φορητούς υπολογιστές  θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη παγκόσμια έλλειψη chips, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία συμβούλων Bain & Company και δημοσιοποίησε το CNBC.

Η τελευταία μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 εξαιτίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και  της παράλληλης αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες αγοράζουν μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU, κυρίως από τη Nvidia.
Οι δε GPU που λειτουργούν σε data centers είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τεράστιων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT του OpenAI.

Παράλληλα εταιρείες όπως η Qualcomm σχεδιάζουν "τσιπς" που μπαίνουν σε smartphones και προσωπικούς υπολογιστές και επιτρέπουν σε αυτές τις συσκευές να εκτελούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης τοπικά και όχι μέσω σύνδεσης. Αυτές αναφέρονται συχνά ως συσκευές  με δυνατότητα AI και πολλοί έχουν κυκλοφορήσει τέτοια προϊόντα, όπως η Samsung και η Microsoft.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχει προκαλέσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία της αλυσίδας αξίας ημιαγωγών», σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου στελέχους της Bain & Company-της εταιρείας που πραγματοποίησε την έρευνα στο CNBC.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών είναι «απίστευτα περίπλοκη και μια αύξηση της ζήτησης περίπου 20% ή περισσότερο δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες να διαταραχθεί η ισορροπία και να προκληθεί έλλειψη ημιαγωγών». και προσθέτει ότι: «Η έκρηξη της ζήτησης για προϊόντα που ενσωματώνουν  Τεχνητή Νοημοσύνη  θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει αυτό το όριο, δημιουργώντας ευάλωτα σημεία ασφυξίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού».

Η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών περιλαμβάνει πολλές αλληλοεξαρτώμενες  εταιρείες. Για παράδειγμα, ενώ η Nvidia μπορεί να σχεδιάζει τις GPU της, αυτές κατασκευάζονται από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) στην Ταϊβάν. Η TSMC όμως βασίζεται σε εργαλεία κατασκευής τσιπ από χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Ολλανδία. Επιπλέον, τα πιο σύγχρονα τσιπ μπορούν να κατασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα μόνο από την TSMC και τη Samsung Electronics.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί έλλειψη chip. Οι ημιαγωγοί θεωρούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως στρατηγική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία, μέσω περιορισμών στις εξαγωγές και άλλων κυρώσεων, προσπαθώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο προηγμένα τσιπ. Παράλληλα η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενισχύσει τη δική της εγχώρια ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v