Ιδιωτικοποιεί τα ιταλικά ταχυδρομεία για €2,4 δισ. η Μελόνι

Πουλά μερίδιο έως και 15% της Poste Italiane η ιταλική κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβια για το δημόσιο χρέος που έχει σκαρφαλώσει στο 134% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο δέσμης ιδιωτικοποιήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Ιδιωτικοποιεί τα ιταλικά ταχυδρομεία για €2,4 δισ. η Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να πουλήσει έως και το 15% της Poste Italiane, στο πλαίσιο σειράς ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τη μείωση του χρέους-μαμούθ της χώρας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Ιταλία ελπίζει να λάβει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση, ανέφεραν οι πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας. Η διαδικασία θα έχει ξεκινήσει έως τις 21 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επιλέγει συμβούλους, ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Mελόνι προσπαθεί να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 προκειμένου να μειώσει το βουνό χρέους, που έχει σκαρφαλώσει στο 134% του ΑΕΠ. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πόροι για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος θα ανέλθει σε περίπου 25 δισ. ευρώ και πρέπει να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα και να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Poste Italiane είναι πάροχος ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενώ επίσης δραστηριοποιείται στους τομείς επικοινωνιών, logistics και χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών σε όλη την Ιταλία.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέχει το 29,3% της Poste, ενώ η κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti έχει μερίδιο 35%. Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 3 δισ. ευρώ μειώνοντας τα μερίδιά της στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και στον πετρελαϊκό κολοσσό Eni.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v