Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 2,986%. Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Η αντιπολίτευσης πιέζει με πρόταση δυσπιστίας.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί πάνω από αυτό της Ισπανίας για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2028, στη σκιά πολιτικών και δημοσιονομικών φόβων και τριγμών.

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 2,986% σήμερα το πρωί, ελαφρώς υψηλότερα από το αντίστοιχο ισπανικό 10ετές ομόλογο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, πριν υποχωρήσουν ελαφρώς.

Το spread δείχνει τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων

Η κίνηση δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές (δηλαδή, αυξάνονται όταν η τιμή του ομολόγου πέφτει). 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ (φωτ.). Το πρώτο σημαντικό καθήκον του Μπαρνιέ είναι να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση της Γαλλίας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή».

Όμως, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ασκούν άμεση πίεση στον Μπαρνιέ, με σχέδια για πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v