Περίπου το 60% των εξαρτημάτων από το εξωτερικό που βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έρχονται μέσω της Κίνας, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Βλασιούκ.
«Αν παίρνατε όλα τα συνηθισμένα είδη όπλων και τα μετρούσατε, τα εξαρτήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό -- περίπου το 60% θα είχαν έρθει μέσω της Κίνας. Είχαμε μακρές συζητήσεις με ορισμένους κατασκευαστές σχετικά με αυτό», είπε ο Βλασιούκ.
«Η ΛΔΚ (Κίνα) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα».
Ο ίδιος είπε πως σημαντικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση, σε εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα και πυραύλους προέρχονταν επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Ελβετία μεταξύ άλλων δυτικών χωρών.
Παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς Ρωσίας-Κίνας, το Πεκίνο έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι προμηθεύει οπλισμό σε οποιοδήποτε μέρος και λέει πως δεν εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 και παρά τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα κατάφερε να ανεφοδιάσει τη στρατιωτική μηχανή της με δυτικά μικροτσίπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα προκειμένου να σταματήσει τη ροή δυτικών προϊόντων, είπε ο Βλασιούκ, περιλαμβανομένης της λήψης μέτρων εναντίον της ρωσικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
«Η Rosatom... πιστεύουμε ότι (η Ρωσία) χρησιμοποιεί τα δίκτυά της προκειμένου να εφοδιάσει τον ρωσικό στρατό», είπε. Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διστάζουν να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση λόγω της κυριαρχίας της Ρωσίας στις προμήθειες πυρηνικών σταθμών.
Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να θέσει στο στόχαστρο τη ρωσική διοικητική μέριμνα όπως αεροδρόμια και λιμάνια, και οικονομικούς θεσμούς που διευκολύνουν τις πωλήσεις, είπε. Ο Βλασιούκ επικαλέστηκε επίσης μια δέσμη κυρώσεων των ΗΠΑ στην τεχνολογία πληροφοριών (ΙΤ), η οποία όπως είπε είναι πολύ αποτελεσματική αφότου τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό τον μήνα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ