Η ΕΕ ξεκινά συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη

Απασχολούν θέματα όπως η νεολαία, τα δικαιώματα των παιδιών, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημογραφία, η ισότητα των φύλων και η σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία. Η ατζέντα.

Η ΕΕ ξεκινά συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη

Η ΕΕ εγκαινίασε μια εβδομάδα συναντήσεων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Βέστεϊγιερ, η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα και η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για τις Ημέρες Δράσης για το Μέλλον, η οποία κάλυψε διάφορα θέματα όπως τη νεολαία, τα δικαιώματα των παιδιών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημογραφία, την ισότητα των φύλων και τη σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίθηκε το παγκόσμιο ψηφιακό σύμφωνο.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, και η Επίτροπος κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν εκπροσώπησαν την ΕΕ σε τριμερή συνάντηση με την Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Βλ. το κοινό ανακοινωθέν εδώ. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ συνδιοργάνωσε υπουργικό δείπνο για τη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλον τον κόσμο.

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου συμμετείχε στην ετήσια δεξίωση με τίτλο «Η εκπροσώπηση μετράει» που διοργανώνεται από τις γυναίκες πολιτικούς ηγέτες και η οποία επικεντρώθηκε φέτος στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη χάραξη πολιτικής.

Σήμερα, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στη σύνοδο των ηγετών της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS στις 15:00 ώρα Ελλάδος (08:00 τοπική ώρα).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ, στο πλαίσιο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7+, θα κάνει ειδική αναφορά στη στήριξη της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης μέτρων ύψους 160 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα.

Το απόγευμα, ο κ. Μπορέλ θα προεδρεύσει της ετήσιας άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την Ουκρανία και την περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Αντρίι Σίμπιχα θα συμμετάσχει σε μέρος της συνόδου κατόπιν πρόσκλησης του Ύπατου Εκπροσώπου.

Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στη συνεδρίαση αυτή. Οι σύντομες δηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά στο EbS από τις 21:45 ώρα Ελλάδος (14:45 τοπική ώρα). Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 01:00 ώρα Ελλάδος (18:00 τοπική ώρα), η οποία θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά στο EbS. Το βράδυ, θα συμμετάσχει σε σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G7.

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα, από κοινού με την Αφρικανική Ένωση και την UNICEF, θα φιλοξενήσει ηγέτες από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τίτλο «Αποδεδειγμένες λύσεις για τα παιδιά: επιτάχυνση της προόδου για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και πέραν αυτών», με έμφαση σε συγκεκριμένες, οικονομικά αποδοτικές και τεκμηριωμένες λύσεις πολιτικής για κάθε παιδί.

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τα παιδιά και την κλιματική αλλαγή που διοργανώνεται από τη UNICEF και τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP 29.

Η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα διοργανώσει την παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τίτλο «Αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο: διαχείριση της μετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο», από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC). Η εκδήλωση αναμένεται να συγκεντρώσει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα υπογράψει δήλωση για τον συνασπισμό σχολικών γευμάτων με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση κάθε παιδί να λαμβάνει θρεπτικό γεύμα στο σχολείο έως το 2030.

Η Επίτροπος κ. Σίμσον θα συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πρώτη σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου θα συζητηθούν η πρόοδος, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του τριπλασιασμού της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030. Θα εκφωνήσει επίσης εναρκτήρια ομιλία στη σύνοδο κορυφής για τη βιωσιμότητα.

Ο Επίτροπος κ. Χούκστρα θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα την κινητοποίηση των επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να συμβάλουν καθοριστικά στη Διάσκεψη των μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλομορφία (COP).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v