Γλίτωσε ναυάγιο στο Βρανδεμβούργο ο Σολτς, αλλά τα άκρα καλπάζουν

Το SPD ήρθε μεν πρώτο αλλά με το AfD μια ανάσα πίσω του και το BSW στο 13,5% να γίνεται «απαραίτητος» εταίρος. Δεν έπιασαν το όριο του 5% οι πράσινοι, στο 1% οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Γλίτωσε ναυάγιο στο Βρανδεμβούργο ο Σολτς, αλλά τα άκρα καλπάζουν

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε τα χειρότερα χθες καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) αντιμετώπισαν την ακροδεξιά στις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η νίκη δίνει στον Σολτς, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένο τον τρικομματικό συνασπισμό του, μια ανάσα -τουλάχιστον προς το παρόν. Τα ποσοστά αποδοχής του, όμως, έχουν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα του ζητήθηκε να μην κάνει εκστρατεία στο Βρανδεμβούργο καθώς δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Το SPD τερμάτισε πρώτο στο Βρανδεμβούργο, σύμφωνα με προκαταρκτικές προβλέψεις, με 30,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 29,2%. Ένα νέο λαϊκιστικό-αριστερό κόμμα γνωστό ως BSW ήρθε τρίτο, με εκπληκτικό ποσοστό 13,5%. Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι προηγούνται στις εθνικές δημοσκοπήσεις με σημαντική διαφορά, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με ποσοστό 12,1%.

Αν έχανε το Βρανδεμβούργο, σημειώνει το Politico, μια αγροτική πολιτεία που περιβάλλει το Βερολίνο την οποία ελέγχει το SPD από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, πιθανότατα θα ήταν το τέλος στα σχέδια του Σολτς να επιδιώξει άλλη μια θητεία ως καγκελάριος, ενώ θα τον πίεζε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Παρά τη νίκη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε ο Σολτς ούτε το SPD είχαν πολλά να πανηγυρίσουν. Περίπου το 75% όσων ψήφισαν για το SPD είπαν ότι το έκαναν όχι επειδή προτιμούσαν το κόμμα αλλά κυρίως για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να αποκτήσει το AfD εξουσία.

Τα εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα η μετανάστευση, τα οποία ο Σολτς δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί εν μέσω μαζικής εισροής προσφύγων, κυριάρχησαν στην εκστρατεία και οδήγησαν τους ψηφοφόρους στο AfD, το οποίο βελτίωσε το αποτέλεσμα του 2019 κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι λειτουργούν ως μικρότερος εταίρος του SPD σε εθνικό επίπεδο, υπέστησαν ήττα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα δεν πιάνει το 5% για είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου. Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το μικρότερο μέλος του συνασπισμού του Σολτς, συγκέντρωσαν λιγότερο από το 1% των ψήφων.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από το αριστερό BSW, ένα κόμμα που ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος από τη Sahra Wagenknecht, πρώην ηγέτιδα του κόμματος της Αριστεράς που ξεκίνησε το δικό της κίνημα μετά από διαμάχη με το κόμμα. Η ισχυρή επίδοση βάζει το BSW σε θέση να οικοδομήσει έναν συνασπισμό στο πλευρό του SPD, το οποίο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διακυβέρνησης με το AfD.

Το SPD βοήθησε ο δημοφιλής ηγέτης του στο Βρανδεμβούργο, Ντ. Γουόιντκε, τον οποίο πάνω από το 60% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι έβλεπαν θετικά. Ο Γουόιντκε, ο οποίος υπηρετεί ως πρωθυπουργός της πολιτείας από το 2013, είχε πει ότι θα παραιτηθεί εάν το SPD δεν κέρδιζε τις εκλογές.

«Πετύχαμε μια ιστορική νίκη ερχόμενοι από πίσω», είπε στους υποστηρικτές του την Κυριακή το βράδυ ένας εμφανώς ανακουφισμένος Γουόιντκε, το κόμμα του οποίου υστερούσε από το AfD κατά πολλές μονάδες μόλις τον Αύγουστο.

Μια βασική πτυχή της στρατηγικής της καμπάνιας του Γουόιντκε ήταν να κρατήσει τον Σολτς μακριά από τον προεκλογικό αγώνα. Αν και ο καγκελάριος κατοικεί στην πολιτεία, ο Γουόιντκε του απαγόρευσε να βρεθεί στις προεκλογικές εκδηλώσεις λόγω της βαθιάς αντιδημοφιλίας του.

Η νίκη του SPD ήρθε σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της υποστήριξης από ψηφοφόρους άνω των 60 ετών, το 37% των οποίων υποστήριξε το κόμμα, σύμφωνα με τα exit polls. Το AfD ηγήθηκε του πεδίου των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 59 ετών, υπογραμμίζοντας τη διείσδυση που έχει πετύχει στο γερμανικό εκλογικό σώμα τα τελευταία χρόνια.

Οι ηγέτες του AfD κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης για τη δεύτερη θέση. Ο Hans-Christoph Berndt, επικεφαλής υποψήφιος του AfD στο Βρανδεμβούργο, προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει την εξουσία το κόμμα. «Το μέλλον της Γερμανίας είναι μπλε», είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφερόμενος στο κομματικό χρώμα του AfD. «Το μέτωπο για τη Γερμανία στέκεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v