Ενα ακόμα χτύπημα περιμένει τον Σολτς στο Βρανδεμβούργο

Προηγείται το AfD στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Ακόμα και ο υποψήφιος του SPD αποστασιοποιείται από τις επιλογές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενα ακόμα χτύπημα περιμένει τον Σολτς στο Βρανδεμβούργο

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κυβερνούν την ανατολική γερμανική περιοχή του Βρανδεμβούργου από την επανένωση το 1990, αλλά η θέση τους απειλείται από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις σημερινές εκλογές στο πρώην κομμουνιστικό κρατίδιο.

Το AfD έχει ισχυρότερη υποστήριξη σε όλη την ανατολική Γερμανία από ό,τι στη δυτική και στη Θουριγγία αυτόν τον μήνα έγινε το πρώτο κόμμα της ακροδεξιάς που κέρδισε περιφερειακές εκλογές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τερμάτισε οριακά δεύτερο μετά τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες στη γειτονική Σαξονία την ίδια μέρα και τώρα προηγείται στο Βραδεμβούργο. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι μερικές μονάδες μπροστά από το κόμμα SPD του καγκελαρίου, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Σολτς, του οποίου η κυβερνητική συμμαχία βλέπει τα ποσοστά της σε εθνικό επίπεδο να βρίσκονται στο ναδίρ πιθανότατα θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων εάν το SPD αποτύχει να μείνει το ισχυρότερο κόμμα στην περιοχή, η οποία περιβάλλει το Βερολίνο.

Το AfD είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν κερδίσει στο κρατίδιο — το οποίο το SPD διοικεί επί του παρόντος σε συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών και όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του.

Ωστόσο, μια επιτυχία του AfD και οι κακές επιδόσεις από τα κυρίαρχα κόμματα θα πρόσθεταν μια ακόμα απόδειξη ότι το πολιτικό κέντρο της Γερμανίας καταρρέει σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έναν περίπου χρόνο πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές.

Μια δημοσκόπηση της Forschungsgruppe Wahlen για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι το SPD βρίσκεται στο 27% στο Βραδεμβούργο και το AfD βρίσκεται οριακά μπροστά στο 28%. Το CDU ήταν στο 14%, ενώ οι Πράσινοι στο 4,5%, κινδύνευαν να χάσουν το όριο του 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Το Alliance Sahra Wagenknecht ή BSW, το νέο κόμμα της άκρας αριστεράς που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο, βρίσκεται στο 13%. Ίσως χρειαστεί για να κρατήσει το AfD εκτός εξουσίας.

Εάν κερδίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, αυτό είναι απίθανο να πιστωθεί στον Σολτς, σημειώνει το Bloomberg. Ο Ντ. Βόιντκε, ο δημοφιλής πρωθυπουργός του SPD στo κρατίδιο τα τελευταία 11 χρόνια, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και δεν κάλεσε τον Σολτς σε καμία από τις συγκεντρώσεις του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το ZDF, εάν οι ψηφοφόροι μπορούσαν να επιλέξουν απευθείας τον περιφερειακό πρωθυπουργό τους, το 59% θα επέλεγε τον Βόιντκε σε σύγκριση με το 16% για τον Χανς-Κρίστοφ Μπέρντ, τον κύριο υποψήφιο του AfD.

«Θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτές οι περιφερειακές εκλογές αφορούν το Βραδεμβούργο και ποιος θα οδηγήσει αυτό το κρατίδιο στο μέλλον», είπε ο Βόιντκε στο ZDF την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε πόσο επιζήμιος ήταν ο Σολτς για τις προοπτικές του. Έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός εάν κερδίσει το AfD.

Μια άλλη απογοητευτική περιφερειακή επίδοση για το SPD είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέα συζήτηση σχετικά με το εάν ο Σολτς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές. Ως εναλλακτική λύση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Ένας λόγος για την άνοδο των εξτρεμιστικών δυνάμεων δεξιά και αριστερά είναι η απογοήτευση των ψηφοφόρων με τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης από την κυβέρνηση — και το θέμα ήταν στο επίκεντρο της εκστρατείας στο Βρανδεμβούργο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα άλλο σημαντικό - και διχαστικό - θέμα. Εκτός από την επιθυμία να περιορίσουν τις αφίξεις μεταναστών, τόσο το AfD όσο και το BSW έχουν ζητήσει να σταματήσει η γερμανική υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v