Δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας ζητά από Μπάιντεν ο Ζελέσκι

Τα τέσσερα βασικά σημεία του «σχεδίου νίκης» που υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει στις ΗΠΑ. Ζητά κινήσεις από Μπάιντεν πριν εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου.

Δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας ζητά από Μπάιντεν ο Ζελέσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πιέσει τον Τζο Μπάιντεν για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχωρήσει από την εξουσία, ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας και να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, γράφουν οι Financial Times.

Ο Ουκρανός ηγέτης έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα εν αναμονή των εκλογών στις ΗΠΑ. Διέταξε την εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας τον Αύγουστο για να κερδίσει πόντους και ένα μοχλό στις μελλοντικές συνομιλίες και δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συνομιλίες με τον Μπάιντεν, ο Ζελένσκι είπε ότι θα παρουσίαζε ένα «σχέδιο νίκης» στον πρόεδρο των ΗΠΑ που ελπίζει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το σχέδιο, το οποίο θέλει να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα ενισχύσει την Ουκρανία και θα ωθήσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Το σχέδιο νίκης, αυτή η γέφυρα για την ενίσχυση της Ουκρανίας, μπορεί να συμβάλει σε πιο παραγωγικές μελλοντικές διπλωματικές συναντήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Περιέγραψε την πρωτοβουλία ως την ευκαιρία του Μπάιντεν να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που εξασφάλισε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τόνισε ότι το σχέδιο έπρεπε να εφαρμοστεί πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει τον Ιανουάριο.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική αποστολή», είπε ο Ζελένσκι. «Ας τα κάνουμε όλα αυτά σήμερα, ενώ όλοι οι αξιωματούχοι που θέλουν τη νίκη της Ουκρανίας είναι σε επίσημες θέσεις».

Η Ουκρανία έχασε εδάφη από τη Ρωσία στα ανατολικά το τελευταίο διάστημα, ενώ η Μόσχα δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Ο Ουκρανός ηγέτης περιέγραψε τα τέσσερα σημεία του «σχεδίου νίκης», αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το πρώτο σημείο, είπε, είναι περαιτέρω εγγυήσεις ασφάλειας. Η Ουκρανία έχει πρόσφατα υπογράψει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, αλλά θέλει ισχυρότερες διαβεβαιώσεις παρόμοιες με την εγγύηση αμυντικής συνδρομής που συνοδεύει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο ήταν η επιχείρηση στο Κουρσκ, η οποία είπε ότι «εκπληρώνει» το στόχο να εκτρέψει τη ρωσική επιθετική δύναμη. Το τρίτο αίτημα του Ζελένσκι είναι για «συγκεκριμένα» προηγμένα όπλα. Δεν διευκρίνισε το είδος του οπλικού συστήματος που ήθελε.

Το τέταρτο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ουκρανίας μαζί με τους εταίρους της. «Σήμερα μας βοηθάτε στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου και στο μέλλον η Ουκρανία θα σας εξοικονομήσει πολλούς από τους πόρους σας», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δεν βλέπει το «σχέδιο νίκης» ως αντικατάσταση της «φόρμουλας ειρήνης» του, μια πρωτοβουλία 10 σημείων που βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και θέτει ένα πλαίσιο για μια διαρκή διευθέτηση. Θα δώσει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να πάει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου θα συζητηθεί η φόρμουλα ειρήνης, είπε.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας «τύπου Μινσκ» όπου η σύγκρουση θα παγώσει, δηλώνοντας ότι η Ρωσία απλά θα εισβάλει ξανά. «Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και σταθερή ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι.

Μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο Ζελένσκι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει το σχέδιο στον Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που είναι υποψήφιος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Τραμπ μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v