Πυρά από Εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ κατά Τραμπ

Φωτιές άναψε το σχόλιο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων ότι αν χάσει τις εκλογές θα ευθύνονται οι Αμερικανοεβραίοι που δεν τον υποστήριξαν όσο θα έπρεπε.

Πυρά από Εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ κατά Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλθηκε την Παρασκευή από εξέχουσες εβραϊκές οργανώσεις, τον Λευκό Οίκο και την ομάδα της Κάμαλα Χάρις καθώς υποστήριξε προχθές ότι οι Αμερικανοεβραίοι θα είναι η κύρια αιτία πιθανής εκλογικής του ήττας, αν δεν τον υποστηρίξουν περισσότεροι.

Ο Τραμπ επανέλαβε δύο φορές αυτό τον ισχυρισμό την Πέμπτη σε ξεχωριστές εκδηλώσεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την υποστήριξη του Ισραήλ, επισημαίνουν οι Times of Israel.

«Το να κατηγορείς προληπτικά τους Αμερικανοεβραίους για την πιθανή ήττα σου στις εκλογές δεν βοηθάει τους Αμερικανοεβραίους», υποστήριξε ο Jonathan Greenblatt, Διευθύνων Σύμβουλος της Anti-Defamation League. «Αυξάνει την αίσθηση της αποξένωσής τους σε μια δύσκολη στιγμή όταν οι δεξιοί εξτρεμιστές και οι αριστεροί αντισιωνιστές δαιμονοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς τους Εβραίους. Αυτό συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις, σε δημόσιους χώρους, παντού. Υπάρχουν απειλές από όλες τις πλευρές».

Προειδοποίησε περαιτέρω ότι τα σχόλια του Τραμπ «πιθανότατα θα πυροδοτήσουν περισσότερη εχθρότητα και θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω μια ήδη κακή κατάσταση».

Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή καταδίκασε επίσης τον ισχυρισμό του Τραμπ. «Το να βάζεις κάποιον να λέει «χάσαμε εξαιτίας των Εβραίων» είναι εξωφρενικό και επικίνδυνο. Χιλιάδες χρόνια ιστορίας έχουν δείξει ότι όταν γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι οι Εβραίοι μπορεί να έχουμε αντισημιτικό μίσος και βία», είπε η υποστήριξε.

«Διχαστική ρητορική όπως αυτή δεν έχει θέση στην πολιτική», πρόσθεσε.

«Το να διαλύεις τη χώρα και να βάλεις τις κοινότητες σε αντιπαλότητα μεταξύ τους –από μικρότητα, φόβο και εγωισμό– είναι το αντίθετο από αυτό που αξίζει στον αμερικανικό λαό», δήλωσε στους Times of Israel ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις κατήγγειλε με παρόμοιο τρόπο τον Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v