Σήμα κινδύνου στέλνουν οι αποτιμήσεις στη Wall Street

Παράλληλο «πάρτι» για μετοχές και ομόλογα μετά την κίνηση της Fed. Κάποιοι αναλυτές όμως, προειδοποιούν ότι η εικόνα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι αποτιμήσεις στη Wall Street

Για τους traders της Wall Street των οποίων η όρεξη για κερδοσκοπία φαίνεται να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, η μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα ήταν μια στιγμή δικαίωσης.

Τώρα, με την διευκολυντική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να στηρίζει τις οικονομικές προοπτικές, μια άλλη μεταβλητή - η αποτίμηση - αναδύεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον προσδιορισμό του πόσο μακριά μπορεί να πάει η ανοδική κίνηση, γράφει το Bloomberg.

Μετά τις ανακοινώσεις της Fed είδαμε τις αμερικανικές μετοχές να σημειώνουν ρεκόρ, τα εμπορεύματα να ανατιμώνται εκ νέου και την αστάθεια στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων του κόσμου να υποχωρεί. Ο Nasdaq 100 σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο δύο εβδομάδων από τον Νοέμβριο.

Αν και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αποτιμήσεις και μόνο αποτέλεσαν εμπόδιο στην ανοδική πορεία της αγοράς, η τρέχουσα κατάσταση αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους σε περίπτωση που συμβεί κάτι που εκτροχιάσει τα μεγάλα στοιχήματα των επενδυτών.

Ένα μοντέλο που προσαρμόζει τις αποδόσεις του S&P 500 και τα επιτόκια του 10ετούς treasury με τον πληθωρισμό δείχνει ότι η τιμολόγηση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερη τώρα από ό,τι στην αρχή όλων των προηγούμενων 14 κύκλων χαλάρωσης της Fed -περίοδοι που συνήθως συνδέονταν με ύφεση.

Για τη Lauren Goodwin, οικονομολόγο και επικεφαλής στρατηγικής στη New York Life Investments, οι υψηλές τιμές είναι μόνο ένα στοιχείο που συμβάλλει σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο περιβάλλον της αγοράς όπου η ποικιλία των πιθανών αποτελεσμάτων - συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου ότι οι μετοχές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν - είναι μεγάλη. Αν και δεν είναι καλό εργαλείο για να υπολογιστεί ο χρονισμός της αγοράς, οι υψηλές αποτιμήσεις αυξάνουν την ευπάθεια σε περίπτωση που οτιδήποτε άλλο πάει στραβά, λέει.

«Μια απογοήτευση από οποιονδήποτε από τους Magnificent Seven σε ουσιαστικό επίπεδο αποτελεί κίνδυνο για τις αποτιμήσεις», είπε, αναφερόμενη στα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας. «Ένα κακό σημάδι από τον πληθωρισμό - όπως ότι κινείται υψηλότερα - είναι επικίνδυνο, γιατί θα έθετε σε κίνδυνο αυτόν τον κύκλο μείωσης. Και φυσικά οτιδήποτε σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη θα ήταν επικίνδυνο για τις αποτιμήσεις».

Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση του S&P 500 για το 2024 πάνω από το 20%, ένδειξη ότι όσο καλά ήταν τα οικονομικά και πολιτικά νέα αυτή την εβδομάδα, πολλά από αυτά είχαν ήδη τιμολογηθεί σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Ο δείκτης σημείωσε άλμα 1,7% την Πέμπτη, σημειώνοντας το 39ο ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα οδεύουν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κερδών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί εναρμονισμένων ράλι από το 2006.

Η φετινή άνοδος έχει αφήσει πολλές μετρήσεις αποτίμησης «τεντωμένες». Μεταξύ αυτών ο «δείκτης Buffett», ο οποίος διαιρεί τη συνολική κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών με τη συνολική αξία σε δολάρια του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Βρίσκεται κοντά σε ρεκόρ τη στιγμή που ο ίδιος ο Warren Buffett πούλησε πρόσφατα θέσεις σε μετοχές όπως οι Apple και η Bank of America σημειώνει ο Ed Yardeni.

«Σε ένα σενάριο, ο S&P 500 θα μπορούσε να εκτιναχθεί πάνω από τις 6.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν και αυτό θα ήταν πολύ "ανοδικό" βραχυπρόθεσμα, θα αύξανε την πιθανότητα διόρθωσης στις αρχές του επόμενου έτους», σημείωσε ο ιδρυτής της Yardeni Research.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v