Commerzbank: Δεν πωλούνται άλλες μετοχές, διαμηνύει το Βερολίνο

Πάγος στις ορέξεις της ιταλικής UniCredit. «Η στρατηγική της κερδοφόρας τράπεζας είναι προσανατολισμένη στην ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας, διατηρεί τη συμμετοχή της».

Commerzbank: Δεν πωλούνται άλλες μετοχές, διαμηνύει το Βερολίνο

Η Γερμανία δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν, καθώς η στρατηγική της τράπεζας «προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Οικονομικών της χώρας.

Πρόκειται για το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι τώρα ότι το Βερολίνο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσφορά της UniCredit.

Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου η UniCredit ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank, από τη γερμανική κυβέρνηση καθώς και στην ανοιχτή αγορά, αγοράζοντας επιπλέον 4,5%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλός της ιταλικής τράπεζας Andrea Orcel δήλωσε την επιθυμία του να διερευνήσει πιθανή συγχώνευση-εξαγορά.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 12% της Commerzbank, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

Η UniCredit έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τη γερμανική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα τα εργατικά συνδικάτα και η διοίκηση της Commerzbank ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει περαιτέρω πωλήσεις μετοχών.

Οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση εξαγοράς ενδεχομένως θα περικοπούν έως και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στη γερμανική τράπεζα.

Η Υπηρεσία Οικονομικών, που ανήκει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και διαχειρίζεται κρατικές συμμετοχές, δήλωσε ότι σε συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή αποφασίστηκε πως «μέχρι νεωτέρας δεν πωλούνται επιπλέον μετοχές».

«Η Commerzbank είναι ένα σταθερό και κερδοφόρο ίδρυμα. Η στρατηγική της τράπεζας είναι προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παραμείνει συνοδοιπόρος, μέχρι νεωτέρας, διατηρώντας τη συμμετοχή της», ανέφερε η υπηρεσία.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τις μετοχές της Commerzbank πέρα από το κλείδωμα των 90 ημερών που συμφωνήθηκε όταν πωλήθηκαν οι μετοχές, την περασμένη εβδομάδα.

Mε πληροφορίες από Reuters, Bloomberg 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v