Ριζικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να καταστήσουν τον πληθωρισμό ασταθή για αρκετά χρόνια ακόμα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελέγχου των τιμών, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν αλλάξει τη δομή της οικονομίας και αποτελούν μια πρόκληση για το πώς αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής» υπογράμμισε.
Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τις πολιτικές στόχευσης του πληθωρισμού.
«Αν εισέλθουμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πιο αβέβαιη, η διατήρηση αυτού του πυλώνα για τη διαμόρφωση των τιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας» ανέφερε σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
«Αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε τη νομισματική πολιτική θα παραμείνει ο ίδιος» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Λαγκάρντ συνέκρινε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία με αυτές που αντιμετώπισε τη δεκαετία του 1920, όταν είχε επικρατήσει ένας «οικονομικός εθνικισμός», το παγκόσμιο εμπόριο κατέρρευσε και προκλήθηκε οικονομική κρίση.
«Έχουμε αντιμετωπίσει τη χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920, τη χειρότερη στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 και το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970» υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι τα σοκ αυτά σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αλλάξει οριστικά την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.