ΕΕ-Γεωργία: Ίσως αναστείλουμε το καθεστώς απαλλαγής βίζας αν οι εκλογές είναι άδικες

Οι σχέσεις Γεωργίας-Δύσης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επικρίνουν την Τιφλίδα για απολυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε πρεσβευτής της ΕΕ στην Γεωργία.

ΕΕ-Γεωργία: Ίσως αναστείλουμε το καθεστώς απαλλαγής βίζας αν οι εκλογές είναι άδικες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξετάσει την προσωρινή αναστολή του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας με τη Γεωργία αν οι βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν είναι ελεύθερες, δίκαιες και ειρηνικές, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ένωσης στο Τμπιλίσι.

Οι σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επικρίνουν την Τιφλίδα για απολυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις

"Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μιας προσωρινής αναστολής του καθεστώτος απαλλαγής από έκδοση βίζας με τη Γεωργία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Γεωργία, Πάβελ Χερτζίνσκι.

Οι πολίτες της Γεωργίας μπορούν από το 2017 να επισκέπτονται χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης Σένγκεν για 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Αν οι εκλογές στη Γεωργία κριθεί ότι δεν είναι ελεύθερες και δίκαιες, είπε ο Χερτζίνσκι, η ΕΕ μπορεί να λάβει παρόμοια μέτρα με εκείνα που έχει λάβει εις βάρος της Λευκορωσίας, ενός απολυταρχικού συμμάχου της Ρωσίας που τελεί υπό κυρώσεις μετά τις εκλογές του 2020 οι οποίες σύμφωνα με δυτικές χώρες και τη λευκορωσική αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Αν και το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο λέει ότι θέλει η χώρα του Καυκάσου να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, έχει μετακινηθεί τα τελευταία δύο χρόνια προς την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που θεωρείται ευρέως ο πιο ισχυρός άνθρωπος της Γεωργίας, έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι επιδιώκει να σύρει τη χώρα του σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ιβανισβίλι άφησε να εννοηθεί πως το Τμπιλίσι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για έναν σύντομο πόλεμο το 2008 με τη Ρωσία που οδήγησε τη Μόσχα να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, ανέφεραν γεωργιανά μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΕ απέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όμως οι προσπάθειες για ένταξη έχουν ουσιαστικά παγώσει μετά την έγκριση από το Τμπιλίσι τον Ιούνιο ενός νόμου περί ξένων πρακτόρων που σύμφωνα με τη Δύση είναι ρωσικής έμπνευσης.

Δυτικές χώρες έχουν επικρίνει επίσης το νομοσχέδιο περί "οικογενειακών αξιών" που ενέκριναν οι βουλευτές αυτή την εβδομάδα ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα, αν και έχει χάσει έδαφος από το 2020, όταν κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v