Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την Πέμπτη νομοθετικά μέτρα με τα οποία η ρωσική γλώσσα θα περιοριστεί στην αγορά εργασίας και θα απαγορευτεί στις οθόνες των τραπεζικών ΑΤΜ σε αυτήν την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Μια πρώτη τροπολογία που εγκρίθηκε σχετικά με τον Εργατικό Νόμο ορίζει ότι οι αιτούντες εργασία δεν θα απαιτείται πλέον να γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα ως προϋπόθεση για την απασχόληση, εκτός από τις περιπτώσεις που η ανάγκη γνώσης ξένης γλώσσας δικαιολογείται στη αγγελία εργασίας. Αν και η διάταξη δεν κάνει καμία ρητή αναφορά στη ρωσική γλώσσα, στην πράξη απευθύνεται σε εργοδότες που απαιτούν γνώση αυτής της γλώσσας.
Μολονότι η Λετονία έχει μεγάλη ρωσική μειονότητα, οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, επομένως η ανάγκη γνώσης της ρωσικής γλώσσας είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί από τις λετονικές εταιρείες.
Σε μια άλλη τροπολογία, το κοινοβούλιο της Ρίγα ψήφισε την απαγόρευση της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στις οθόνες των ATM. Η νομική διάταξη υπό αυτή την έννοια, η οποία και πάλι δεν αναφέρει ρητά τη ρωσική γλώσσα, διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες στις οθόνες των ΑΤΜ μπορούν να παρέχονται μόνο στις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών της ΕΕ ή των υποψηφίων χωρών και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου 2025.
Η Λετονία και οι άλλες δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής (Λιθουανία και Εσθονία) έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα, ξεχωρίζουν μεταξύ των χωρών που δραστηριοποιούνται περισσότερο στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία. Παρέχουν έτσι στο Κίεβο την πιο ουσιαστική βοήθεια σε σχέση με το δικό του ΑΕΠ, δηλαδή 1,4% του ΑΕΠ της Λιθουανίας, 1,1% της Λετονίας και 1,3% της Εσθονίας. Επίσης, αυτές οι τρεις χώρες πλέον μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζητούν τις πιο ριζοσπαστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr