BofA: Βλέπει νέες μειώσεις 75 μ.β. εντός του 2024

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει σωρευτική μείωση επιτοκίων κατά 75 μ.β. το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψή της για δύο μειώσεις 25 μ.β. στις συνεδριάσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Νέα δεδομένα από την κίνηση Fed.

BofA: Βλέπει νέες μειώσεις 75 μ.β. εντός του 2024

Στις 75 μονάδες βάσης ενίσχυσε η Bank of America τις προβλέψεις της για τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μετά το εναρκτήριο λάκτισμα που έδωσε στον κύκλο χαλάρωσης η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης

Η Fed ανακοίνωσε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μεγαλύτερη του συνήθους, για την οποία ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είχε στόχο να δείξει τη δέσμευση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στη διατήρηση χαμηλού ποσοστού ανεργίας σε συνθήκες υποχώρησης του πληθωρισμού. 

Η χρηματιστηριακή της Wall Street ανέφερε σε σημείωμα ότι αναμένει σωρευτική μείωση επιτοκίων κατά 75 μ.β. το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψή της για δύο μειώσεις 25 μ.β. στις συνεδριάσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, γράφει το Reuters.

Η BofA Global Research αναμένει επιπλέον περικοπές 125 μ.β. το 2025 ώστε να οδηγηθεί τελικά το επιτόκιο στο 2,75%-3,00%, έναντι 4,75%-5,00% σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα πιεστεί προς βαθύτερες περικοπές», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της BofA. Μετά τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, «είμαστε δύσπιστοι ότι θα προχωρήσει σε μια έκπληξη γερακιού», είπαν.

Παράλληλα, η Goldman Sachs διατήρησε την πρόβλεψή της για δύο μειώσεις 25 μ.β. στις συνεδριάσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι τώρα αναμένει διαδοχικές περικοπές 25 μ.β. έως και τον Ιούνιο του 2025, φέρνοντας το επιτόκιο στο 3,25%-3,50% έως τα μέσα του 2025. Νωρίτερα προέβλεπε περικοπές ανά τρίμηνο για το επόμενο έτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προέβλεψαν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του 2024, μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος και μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, κάνοντας λόγο ωστόσο για βαθμό αβεβαιότητας στις προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v