Ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο Τζον Μπας, υφ. Πολιτικών Υποθέσεων και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, συναντήθηκε στη γειτονική χώρα με ανώτερους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και ο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Στο επίκεντρο ασφάλεια και ISIS στη Συρία.

Ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Εξέχουσας σημασίας η παρουσία του Αμερικανού διπλωμάτη Τζον Μπας, υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, στην Άγκυρα. Φαίνεται ότι οι δυο πλευρές, ΗΠΑ και Τουρκία, είχαν μια περιεκτική συζήτηση για την πορεία των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις λίγο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Μπας, ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα στις 17 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν (φωτ.), με τον οποίο μάλιστα συναντήθηκε την πρώτη ημέρα, λίγο μετά την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν και άλλες διμερείς συνομιλίες για τον πολιτικό μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ.

Ο Τζον Μπας προήδρευσε της αμερικανικής πλευράς και ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νουχ Γιλμάζ, της τουρκικής πλευράς.

Για τις επαφές του στην Άγκυρα ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι ένα από τα κύρια θέματα που έθεσε στους συνομιλητές του στην Τουρκία είναι η «συνεχιζόμενη απειλή για την ασφάλεια από τον ISIS στη Συρία».

«Θέλουμε», τόνισε στη συνέντευξή του, «να εμποδίσουμε τον ISIS από το να πραγματοποιήσει ξανά τρομερές επιθέσεις στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες. Ένα σημαντικό μέρος των επαφών μου αφορούσε το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη απειλή του ISIS με τρόπο που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας, συμβάλλοντας γενικά στη βελτίωση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε.

Ο Μπας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που παρουσιάζει η ομαλοποίηση των τουρκοσυριακών σχέσεων, ενώ υποσχέθηκε ότι η αμερικανική πλευρά θα παραμείνει σε στενή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση «για να βεβαιωθούμε ότι κατανοούμε τη γνώμη της για τις μελλοντικές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ».

Για την δολοφονία της τουρκοαμερικανίδας ακτιβίστριας Αϋσενούρ Εζγκί Εϋγκί από Ισραηλινούς στρατιώτες δήλωσε ότι «η καρδιά μας βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας της Εΰγκί» καθώς και ότι «κανένας γονέας δεν θα έπρεπε να περνά αυτό που πέρασε η οικογένειά της».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου για την πιθανότητα συμμετοχής της Τουρκίας στην ομάδα των BRICS: «Κατανοούμε γιατί η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τουλάχιστον ορισμένα μέλη της ομάδας BRICS», ανέφερε.

Επισήμανε, ωστόσο, τις προκλήσεις που προβάλλουν η Ρωσία και η Κίνα διεθνώς, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε επίσης τη γνώμη, ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που διατηρεί ισχυρές σχέσεις με πολλές χώρες σε ένα ευρύ φάσμα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v