Εκτο μήνα έμειναν στον πάγο τα επιτόκια στην Τουρκία

Διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 50%. Αλλαξε ωστόσο τη φρασεολογία στην ανακοίνωση που συνόδεψε την απόφαση.

Εκτο μήνα έμειναν στον πάγο τα επιτόκια στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο για έκτο συνεχόμενο μήνα, αλλά αφαίρεσε μια ρητή αναφορά ότι θα «αυστηροποιήσει περαιτέρω» τη στάση της.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την ηγεσία του Fatih Karahan, διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 50%, μια απόφαση που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

«Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλεφθεί σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», σημείωσε η κεντρική τράπεζα στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση. Στην προηγούμενη καθοδήγηση αναφερόταν ρητά δέσμευση για περαιτέρω αυστηροποίηση, εάν χρειαστεί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας στο τέλος του έτους για 38%.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε η κεντρική τράπεζα για την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν πρόσφατα έντονες λόγω της επίμονης πίεσης από τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Μια άλλη βασική προϋπόθεση -οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων- παραμένει πολύ πάνω από τις προβλέψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για το επόμενο έτος.

Ενώ μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού τους καθώς πλησιάζουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετικό κύκλο. Άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού πολύ αργότερα από άλλες νομισματικές αρχές. Ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει πάνω από 10 φορές υψηλότερα από τον τελικό στόχο του 5%.

Τούρκοι αξιωματούχοι θα θέλουν να δουν τον μηνιαίο πληθωρισμό να βρίσκεται κάτω από το 2% προτού αρχίσει η μείωση επιτοκίων, υποστήριξαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Clemens Grafe και Basak Edizgil σε σημείωμά τους, μετά από ένα ταξίδι στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

«Από την σκοπιά της τράπεζας, η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πιο δαπανηρή στην Τουρκία από το να μείνει πίσω από την καμπύλη, ειδικά στο τρέχον περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v