Κίνδυνος για νέα ενεργειακή κρίση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί για έναν δύσκολο χειμώνα για το Κίεβο και τους γείτονές του. Η συμφωνία διαμετακόμισης με την Gazprom λήγει στο τέλος της χρονιάς.

Κίνδυνος για νέα ενεργειακή κρίση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι σχεδιάζει τον τερματισμό της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης στο τέλος του έτους, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθήσει για το Κίεβο και τους γείτονές του.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά τη λήξη της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, η Ουκρανία θα πρέπει να εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανέφερε σε έκθεση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενόψει του χειμώνα.

«Δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμη κάποιου είδους συνεχιζόμενη ρύθμιση για τις ροές διαμετακόμισης», ανέφερε. «Αλλά η βασική υπόθεση είναι ότι οι ρωσικές ροές διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας θα διακοπούν από τον Ιανουάριο του 2025».

Ο οργανισμός υπογράμμισε επίσης τις δυσοίωνες συνέπειες για τη γειτονική Μολδαβία, λέγοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει «σημαντική αβεβαιότητα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου», οι οποίες θα είναι πιθανότατα πολύ πιο ακριβές μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Για περισσότερες από πέντε δεκαετίες, οι ροές φυσικού αερίου αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό που συνδέει τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρώπη. Αλλά αυτή η εποχή μπορεί να φτάνει στο τέλος της, ακόμη και αν ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ροές από τα ανατολικά. Έχουν συζητηθεί εναλλακτικές λύσεις για να συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής -συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών από το Αζερμπαϊτζάν-, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v