«Περιφερόμενα πυρομαχικά» Switchblade αγοράζει η Ελλάδα

Αμερικανικά drones που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν στόχους και να εκρήγνυνται πάνω τους αγοράζει η Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Περιφερόμενα πυρομαχικά» Switchblade αγοράζει η Ελλάδα

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει drones «Switchblade» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ενισχύσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της καθώς ανακάμπτει από μια δεκαετή κρίση χρέους, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.

Η Αθήνα έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο εξοπλιστικών αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τριών φρεγατών από τη Γαλλία, θυμίζει το πρακτορείο.

Το Switchblade, κατασκευασμένο από την AeroVironment, πετά προς έναν στόχο και εκρήγνυται. Έχει κερδίσει την προσοχή επειδή ο ουκρανικός στρατός τα χρησιμοποιεί για να χτυπήσει ρωσικά στρατεύματα.

«Επιλέξαμε τον τύπο Switchblade από τις ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Δεν διευκρίνισε πόσα θα αγοράσει η Αθήνα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι το κόστος θα είναι 75,2 εκατ. ευρώ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις ενέκριναν δύο τύπους Switchblade με εμβέλεια έως 20 χλμ. (12 μίλια) και έως 40 χλμ.

Η προμήθεια θα συμπληρώσει τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike που η Αθήνα συμφώνησε να αγοράσει από το Ισραήλ και σχεδιάζει να στείλει στα νησιά του Αιγαίου. Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να παράγει τα δικά της συστήματα drone και anti-drone.

Η προμήθεια Switchblades πρέπει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v