Ανακωχή στη Γάζα πριν τις αμερικανικές εκλογές θέλουν οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον θέλει συμφωνία εκεχειρίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας Μπάιντεν. Στην Αίγυπτο ο Μπλίνκεν - δέκατη επίσκεψη στην περιοχή.

Ανακωχή στη Γάζα πριν τις αμερικανικές εκλογές θέλουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία) έφθασε τα ξημερώματα στο Κάιρο, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, στο πλαίσιο επίσκεψης-αστραπής στην Αίγυπτο, σύμμαχο των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει μεταξύ άλλων τις προσπάθειες για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Τον τόνο όσον αφορά τη δέκατη επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου 2023, δίνει πάντως μάλλον το πού δεν θα πάει: στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη αραβική πρωτεύουσα πλην Καΐρου.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν κατ’ ιδίαν πως δεν αναμένουν να σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στις επαφές τις οποίες θα έχει στο Κάιρο. Με το ταξίδι αυτό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εννοεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση για την επίτευξη ανακωχής.

Η Ουάσιγκτον θα ήθελε να έχει εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν, καθώς ανησυχεί πως κάθε μέρα που περνάει αυξάνει τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, αν όχι ανάφλεξης.

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις χθες στον Λίβανο βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 2.800, έδειξαν γιατί – και περιέπλεξαν τα πράγματα.

Η Χεζμπολάχ επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του «στρατηγικού διαλόγου» των δυο χωρών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποδεσμεύσει το σύνολο της αμερικανικής ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο (1,3 δισεκ. δολάρια), χωρίς να θέσει όρους για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την περασμένη χρονιά. Μένει το πράσινο φως του Κογκρέσου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v